Броят на прегледаните през почивните дни значително надвишават тези от изминалата седмица. Това съобщи по БНТ доц. полк. Георги Попов - началник на Катедрата по инфекциозни болести във ВМА.

Той уточни, че прегледаните са били заразени с грипния вирус Б.

"Грипният вирус Б е един троянски кон. След него почти винаги следва една по-голяма инвазия и епидемично разпространение на грипния вирус А, което очакваме в следващите седмици", посочи доц. полк. Георги Попов.

По думите му, нивото на заболеваемост в София рязко се е увеличило през почивните дни.

"Не сме навлезли още в епидемия, но се очаква към края на месеца. При всички случаи върху този грип Б ще се наложат и щамовете на грипен вирус А",  допълни  доц. Попов.

Според него, са важни първите 12-24 часа, през които болният може да направи профилактика с медикаментите, които са на пазара - "Тамифлу" и "Римантадин". Те разрушават грипния вирус. Но ако е минало повече време от началото на болестта, е правилно да се потърси лекарска помощ.

"В първите 12-24 часа е уместно болния да направи специфична профилактика с медикаментите, които съществуват на пазара. Ако се изпусне този период и се отиде към напредване във времето на заболяването и вървене към усложнение, тогава е редно да се обърне или към личния лекар, или към специалист, за да бъде назначена съответната терапия, много често и антибиотична такава", съветва началник на катедрата по Инфекциозни болести във ВМА.

Той посочи, че в специализирания кабинет във ВМА обикновено идват хора с усложнения от вируса, които стават пациенти на болницата. Броят на хората, които постъпват в клиниката, е 60%.

Рискови групи са възрастните, бременните жени и малките деца, както и хората с предходни заболявания, категоричен е лекарят, който съветва и как да разпознаем грипа от другите вируси - обща отпадналост, болки в мускулите, повишена температура над 38 градуса, както и суха кашлица".

Респираторните и адено вирусите, метапневно и парагрипните инфекции също атакуват организма и могат да се различат от грипа по симптомите - кихане, по-ниска температура от 38 градуса, както и че те се проявяват постепенно, а не изведнъж.

Телефонен разговор с лекуващия лекар и в никакъв случай самолечение, е препоръката на доц. полк. Георги Попов, който не пропусна да отбележи, че да отидеш болен на работа, училище или детска градина, не е лоялност.

Резултатът е пагубен за болния и за още няколко човека, които ще зарази.

"Освен асансьорите - молове, театри, кина и обществения транспорт са опасни да се посещават и ползват при грип - предупреждава доц. Попов. - За рисковите групи е добре да се посъветват с лекуващите си лекари и да подсилят организма си".