Едва 10-годишен Ивайло Василев вече е виртуоз на пианото и носител на престижни музикални отличия от целия свят. Неговото име от скоро знаят и всички първокласници у нас.

„Когато бях на четири години и половина и почнах много да искам пиано на Дядо Коледа и започнах да свиря нещата, които в детската пеем с учителката по музика”, разказва Ивайло.

Желанието изненадва родителите му. Пет години по-късно играта прераства в страст, играчката - в истинско пиано, а "Мила моя, мамо" отстъпва пред класиците.

Сравняват Ивайло дори с детето чудо Моцарт. От всеки престижен конкурс в чужбина си тръгва с отличие. Забелязват го и авторите, заели се да напишат нов учебник по музика за първи клас.

Задачата да разкаже на децата за пианото се пада на Ивайло. В хартиения учебник е поместена негова снимка, а в електронния има и изпълнение.

Ивайло си пожелава място и в бъдещите учебници, но този път като композитор. Затова под пръстите му вече звучат и авторски произведения.

------
* Става дума за учебника по музика за 1. клас от поредицата "Голямото приключение" на "Просвета Плюс" с автори Галунка Калоферова, Вяра Сотирова и Росица Драганова)...