Предложенията идват от кметовете на "Оборище", "Красно село", "Лозенец" и "Възраждане" и се правят след проведени обществени обсъждания в районите по искане на гражданите, които живеят в района.

Основният мотив на хората, които подкрепят разширяването на зоната, е че това ще им помогне да паркират по-лесно пред жилищата си.

Около 5000 ще бъдат местата за паркиране в новите "зелени зони" и вероятно те  ще влязат в сила през юни, съобщи общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков след заседанието в сряда.

Предстои промените да са качат на сайта на Столичния общински съвет за обществено обсъждане и да се приемат от останалите комисия в местния парламент.  Така че окончателното решение по въпроса ще бъде взето на заседанието на Столичния общински съвет най-рано до месец. След това 2-3 месеца ще са необходими на Центъра за градска мобилност за привеждането им в действие.
 
Вижте картата на новите паркоместа >>

Новата зелена зона в  район "Оборище"  обхваща бул. "Христо и Евлоги Георгиеви", "Генерал Данаил Николаев", "Ситняково", "Черковна" и "Султан тепе".

Промяната ще сложи  край на безплатното паркиране около мол "Сердика", от което страдаха живеещите в близост, коментира районният кмет Васил Цолов. 

Той припомни, че процедурата за разширяването на зелена зона е стартирала по искане на граждани още преди 2 години.

В район "Възраждане" платеното паркиране ще е между булевардите "Сливница", "Константин Величков", "Скобелев" и улиците "Опълченска" и "Димитър Петков".

В "Красно село" зелената зона ще обхване участъка между булевардите "Тотлебен", "Пенчо Славейков", "Иван Гешов" и ул. "Георги Софийски".

През миналото лято общинските съветници приеха да въведат зелената зона в район "Лозенец", в участъка между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Драган Цанков", "Джеймс Баучер" и "Черни връх". Сега предложението на районния кмет Любомир Дреков е и в останалата част от квартала да се паркира срещу заплащане.  Става дума за т. нар. Горен Лозенец.

За паркиране в зелената зона през седмицата в часовете от 8.30 до 19.30 се плаща по 1 лв. на час, а максималният престой е 4 часа. Хората с адрес в зоната могат да си купят годишен стикер – 100 лв. за една година, за втори автомобил се плащат 200 лв., а за трети – 300 лв.

Предстои разширяването и на пешеходната зона на бул. „Витоша” от ул. „Алабин” до бул. „Ал. Стамболийски”, както и отсечката на ул. „Георг Вашингтон” – от ул. „Трапезица” до ул. „Пиротска”. По новата пешеходна част на бул. „Витоша” ще продължат да се движат трамваи, съобщи по-рано зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев.