За да се спре класирането по "втория начин", децата с хронични заболявания и със специални образователни потребности (СОП) вече няма да се приемат директно от директорите, а ще се борят за място в системата на общината като получават повече точки.

В групите ще се приемат по 5 деца с хронични заболявания, и по 3 - със СОП.  Досега броят им достигаше до 10.

По една точка ще получават вече и децата, посещавали до този момент частна, а не общинска ясла.

Подобно на миналата година се запазват трите точки за постоянен адрес на родителите и две точки за настоящ адрес. Постоянен или настоящ адрес в административния район на заведението ще дава още една точка. Толкова ще получават и децата с един работещ родител или такъв, който е студент.

С една точка ще са и малчуганите, които са посещавали ясла или почасова подготовка в същото заведение.

Запазват се и точките при социалните критерии – 6 за деца с двама починали родители, 3 за тези с един родител, 3 за деца от многодетни семейства, една за деца, които имат брат или сестра в същото детско заведение.

Максималният допустим брой на деца в група е 25 за детска градина, 18 за яслена група и 25 за подготвителна група в училищата.

3-годишна уседналост

Основният критерии за прием в първи клас в общинските училища ще бъде адрес, който не е променян от най-малко три години и е в района на съответното учебно заведение.

Най-голям шанс ще имат децата с постоянен или настоящ адрес, в района на училището над 3 г.
Във втората група попадат децата, които са на адреса от 1 до 3 години.
Третата група е за тези, чийто адрес е променен преди година
В случай че в някоя от групите има повече деца, отколкото места, от общината предлагат и допълнителни социални критерии.

Най-много точки - 16, носят батко или кака в същото училище. Кръгли сираци ще получават допълнителни 7 точки, деца с над 50% трайни увреждания - 5 точки, а тези, които са завършили подготвителна група в същото училище - по 3 точки.

Близнаците пък ще се класират заедно и над утвърдения брой ученици в паралелка, ако поне един от тях е приет.

Около 1000 свободни места за първи клас ще останат в София, броят на децата от набор 2011 е по-малък от бройките в паралелките.

Подаването на документи за първо класиране в училище тази година ще започне от 16 април.