Това реши днес Столичният общинската съвет след като досегашният шеф на дружеството Георги Беловски е поискал да бъде освободен от поста по лични причини.

Подобно на своя наследник и Беловски преди години бе ръководител на Общинска банка.

Чакалски поема столичното парно до провеждане на конкурс за мястото, реши още Столичният общински съвет днес.

Как се стигна до рокадата

Българската народна банка наскоро одобри новото ръководство на Общинска банка, която в края на миналата година беше продадена от Столичната агенция за приватизация и инвестиции на мистериозен лихтенщайнски фонд. Парите за сделката бяха осигурени от българското петролно дружество "Инса ойл", отбелязва "Медиапул".

В новия Управителен съвет на банката влизат четирима нови членове - Ангел Геков, Петър Джелепов, Владимир Котларски и Борислав Чиликов. Поста си в управителния съвет запазва Николай Колев. Останалите негови членове, начело с изпълнителния директор Сашо Чакалски, ще бъдат освободени.

Освен Чакалски, Общинска банка напускат Иванка Попова, Лидия Коцева и Людмила Василева.

Сега Чакалски поема ръководството на "Топлофикация-София". През тази година дружеството и Столичната община трябва да подадат проекта си за изграждане на когенерация, в която да се използва произведеното от завода за отпадъци RDF гориво. Основните средства за проекта ще са от европрограмата за околна среда, а общината има намерение да тегли заем от 67 млн. евро за съфинансирането.