Това посочи арх. Здравко Здравков - главен архитект на Столична община в студиото на "Тази сутрин".

Пазарът до църквата "Св. Седмочисленици" ще изчезне, а Книжният пазар на пл. „Славейков” ще бъде редуциран до 20 книжари, като бройката им ще се избере с тръжна процедура.
„Категорично палета и кашони няма да останат. Времето за продаване на книги от площада е отдавна изтекло”, заяви той.

Пространството около пл. „Св. Неделя” ще бъде обект на международен конкурс - за проект, който да свърже площада с комплекса "Антична Сердика".

По повод новата пешеходна зона - 200 м, които свързват „Алабин” със „Стамболийски”, той посочи, че пространството е важно, защото ще върже пешеходната „Витоша” в площадното пространство на „Св. Неделя”. "След това връзката ще продължи към Ларгото и за ул. „Съборна” ще намерим начин да я свържем пешеходно с Градската градина”, посочи архитектът.

По думите му започва освобождаване на единия тротоар на „Съборна” от паркирали коли и ще се осигури по-добро минаване на пешеходците. Той добави, че крайната цел е да се затвори изцяло за коли, но автомобили минават оттам за Президентството.

Супените плочки на Ларгото Здравков обясни с израза „да не ви влиза майстор в къщата”. Той коментира, че се премества фокуса от прекрасно експонираната археология на Антична Сердика към няколко счупени плочки.

Пространството около Централна гара също ще претърпи промени. „Имаме огромни търговски площи, които не могат да намерят наемател. Мястото има удобни транспортни връзки – трамвай, тролей, влак, метро, само самолет няма. Тук хубавото е бившата автогара и мислим да направим конкурс за концепция за развитие на пространството”, коментира той.

По думите му най-критичната точка е Ротондата, която става опасна през нощта заради голямото струпване на хора и е нужно да й се потърси правилната функция, тъй като сега мястото се е маргинализирало. Здравков смята, че пространството трябва да работи 24 часа.

За високите сгради основната инициатива е да работим за правила къде може да им високо строителство и премахване на възможността с формално нарязване на имоти да се създават ъглови имоти, заяви още главният архитект. Общината води редица дела както за небостъргача на НИКМИ, така и за този в Лозенец.

Тежка съдебна процедура тече и за улиците в кварталите „Витоша” и „Манастирски ливади”.

„Тук положението е много тежко. Тези територии се застрояват без да се отчужди уличната мрежа. В ситуация сме, че имаме изградени сгради, искаме да им направим тротоари, зелени площи, но в същото време нямаме собственост”, посочи главният архитект на София.