Известните с хибернацията си бозайници вече са будни, но сега спят до късно и са по-лениви, заяви пред Дарик радио главният куратор на зоологическата градина Радко Сертов.

Сега тя е побеляла от сняг, а от време на време се чуват птичи крясъци и вой на вълци. В топлите си изкуствени бърлоги мечките са като деца, които не искат да се събудят за училище. И като при децата има такива, които отказват да спят, като кафявия мечок Антон.

„При нас се събуждат обикновено в късния следобед, подава им се по малко храна и след това пак си лягат. Като цяла спят през цялото време“, обясни Сертов, като подчерта, че хибернацията на мечките в зоологическите градини се различава от зимния сън в природата.

По принцип след средата на февруари мечките започват да се събуждат.

„Започваме да ги пускаме да излизат по малко навън. Обикновено това става също следобед, защото сутрин те отказват да мръднат от леглата си и започваме постепенно да увеличаваме храната“, посочи Сертов.

Девет мечки от четири вида живеят в зоологическата градина, но скоро ще пристигнат и нов за България вид бърнести мечки, съобщи още той и добави, че четкоухи прасета са другите нови обитатели на зоопарка, които се очакват.