Показват съкровище в Археологическия музей

stat 11:45  |  7 декември 2011 / Редактор Таня Тодорова /  
Доц. Бони Петрунова и проф. Николай Овчаров показват за първи път съкровището на Урвич Доц. Бони Петрунова и проф. Николай Овчаров показват за първи път съкровището на Урвич
Сн.: Bulphoto

Съкровище от 22 сребърни женски накита с позлата ще бъдат изложени в експозицията на Националния археологически музей - накитно съкровище с тежест повече от 1 килограм.
Датира се към XVI-XVII век и се състои от женски накити, както и от 12 цели или фрагментирани невестински венци. Дело е на Чипровската златарска школа и е едно от най-добрите произведения от този период, пише вестник "Република". „То попада във фондовете на нашия музей някъде през 1983 - 1984 година. Сега обаче то ще бъде вече изложено постоянно, защото е много важно за историята на Урвич и на нашето изкуство от тъмните векове”, разказа проф. Николай Овчаров.

Английският учител Джон Барнип купил съкровището на аукцион в Лондон и после го дарил на българския музей. „Отбелязано било в паспорта му, че то е намерено в крепостта Кокалянски Урвич, под пода на сграда”, поясни Овчаров.

Проф. Николай Овчаров и д-р Бони Петрунова представиха и книга „Урвич между легендите и историческата истина”, която описва разкопките при крепостта Кокалянски Урвич.Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Немезис

Немезис

Секс, наркотици, ченгета, турски канали, руска мафия, наказателни акции и още нещо - нещо, което...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант Грозд

Ресторантът предлага традиционни български ястия приготвени по ор ...

Клуб/Бар на деня

image

Funky Kitchen

Слоганът Taste the music може би най-точно пресъздава философията ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК