Освен шахти, се крадат и парапети по улиците

stat 08:33  |  5 февруари 2012 / Редактор Елица Петрова /  
За миналата година в София са подменени общо 1 870 капаци на шахти и улични оттоци За миналата година в София са подменени общо 1 870 капаци на шахти и улични оттоци
Сн.: БГНЕС

Освен капаците на шахтите, в София се крадат и тръбно-решетъчните парапети, сочат последните наблюдения на работещите в дирекция "Транспортна инфраструктура" на Столичната община.
Последният случай е отпреди седмица, когато от трамвайна спирка на "Ботевградско шосе" крадци са се опитали да демонтират три пана, но непосредствено след махането им са заловени от полицейски патрул.

За миналата година в София са подменени общо 1 870 капаци на шахти и улични оттоци, каза Георги Тодоров - директор на дирекцията, цитиран от БТА.

При подмяната на 466 капаци на шахти са поставени такива със заключващ механизъм и саморегулиращи се с течение на времето. От същия тип са и подменените решетки на оттоци. От останалите подменени 1 335 решетки на оттоци над две трети са липсвали вследствие на кражби. Една чугунена решетка струва 120 лева, но в тази цена не е включен монтажът й, обясни Тодоров. Разбира се, това е много повече от сумата, която ще бъде получена при предаването й за старо желязо.

На територията на София за една година са сменени и възстановени над 3 500 пътни знаци, като това е струвало на бюджета на общината над 215 хиляди лева, защото един пътен знак без бетона и тръбата, върху която се монтира струва 50 лева. Между 60 и 70 процента от пътните знаци са липсвали, а останалите са били ръждясали и непригодни за употреба.

Половината от подменения за една година тръбно-решетъчен парапет в София е бил увреден вследствие на ПТП. Останалата половина е била унищожена от корозия, тъй като материалът е податлив към използваните за третиране на пътищата солни реагенти, които вследствие на избутването на снега от пътните платна попадат върху парапетите, ограждащи пътя. За 6 800 метра парапети, които са били сменени с нови, общината е инвестирала над 400 хиляди лева. От ударите вследствие на катастрофа не са убегнали и стълбовете на уличното осветление, сочат обобщените годишни данни.

На 200 места в София са поставени нови стълбове, след като старите са станали негодни вследствие на ПТП. Тъй като сред унищожените стълбове има такива от различна разновидност и височина усреднената цена за подмяната е 800 лева, което прави 160 хиляди лева за една година.

Най-податлива към пътни произшествия си остава еластичната ограда по пътищата в столицата. Общо 4,4 км. от популярната повече като улична мантинела са били подменени за миналата година, като това е струвало на общината 700 хиляди лева. Това е причината миналата седмица кметът на София Йорданка Фандъкова да изпрати писмо до СДВР, научи БТА. В писмото си до директора на службата кметът иска при причинени щети на транспортната инфраструктура от катастрофи, това да се описва от пътните полицаи и общината да бъде информирана. Столичната община предприема всички допустими от закона дейности срещу крадците на елементите от транспортната инфраструктура, както и към тези, които я увреждат вследствие на катастрофи. По думите на директора на дирекция "Транспортна инфраструктура" на Столичната община Георги Тодоров и от "Гражданската отговорност" може да се търсят суми за възстановените щети вследствие на катастрофи.


Премиери

Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част 2

Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част 2

След като се превръща в символа "Сойка-присмехулка", Катнис Евърдийн и окръг 13 се надигат на...

Капитан Саблезъб и съкровището на Лама Рама

Капитан Саблезъб и съкровището на Лама Рама

"Captain Sabertooth and the Treasure of Lama Rama": Сиракът Пинки следва Капитана във...

Всички премиери »

Втори концерт "Мотив" - Музиката на Шуберт

Сцената в църквата “Д-р Лонг” (намираща се на ул. “Г. С. Раковски” № 86, срещу операта, 19:30 часа

Ресторант на деня

image

The Golden Apple

Уютно място със свежа кухня, приказен уют и хармония. Ресторантът ...

Клуб/Бар на деня

image

Black Hawk Bar

Black Hawk Club се намира в полите на планина Витоша. Има страхот ...

Избери категории:

СПРАВОЧНИК