Форум „Кариера в България: Защо не?” в София

stat 13:00  |  29 август 2012 | | / Редактор Таня Тодорова /  
Предприемачеството е основен акцент в конферентната програма на форума „Кариера в България: Защо не?” Предприемачеството е основен акцент в конферентната програма на форума „Кариера в България: Защо не?”

Предприемачеството е основен акцент в конферентната програма на форума „Кариера в България: Защо не?”. Петото поредно издание на инициативата ще се проведе на 13 септември 2012 г. в Интер Експо Център, София.
В момента на адрес karieravbulgaria.com тече безплатната регистрация за всички българи с опит и/или образование в чужбина, които искат да научат повече за възможностите за професионална реализация в България.

В първата дискусия в програмата „Може ли бизнесът в България да се конкурира навън?” ще се включат Саша Безуханова, Драгомир Кузов и Ивайло Пенчев.

Г-жа Безуханова е директор направление „Публична администрация” в Хюлет-Пакард за развиващите се пазари и управлява бизнеса на компанията с държавните администрации на 63 страни в света.
Драгомир Кузов и Ивайло Пенчев са основатели и управляват едни от най-успешните български компании, които имат офиси и изнасят своята продукция в редица държави по света.

По темата „Предприемачество.bg: to be or not to be” ще дискутират ръководители на двата фонда Eleven и LAUNCHub, които вече започнаха да разпределят 21 млн. евро на стартиращи компании в България. В дискусията ще се включат и представители на Института за предприемачи на Сиско, както и фондация StartUP, а предприемаческият клуб StartItSmart ще участва с модератор. За да разкажат за своя път на кариерното развитие в България, организаторите са поканили в отделна панелна дискусия по един представител на неправителствената сфера (Боряна Зафирова, организатор на Sofia Design Week и Sofia Architecture Week), държавните институции (Павел Анастасов от екипа на президента) и частния сектор (Цветослава Кьосева, мениджър център за иновации в М-Тел).

Кристалина Георгиева за втора поредна година ще се включи с видео обръщение към участници във форума по време на дискусия с публиката на тема „Long-distance relationship with Bulgaria или как да помагам на родината си от разстояние”. На две работилници с AIMS ще бъдат обсъдени разликите между процеса на търсене на работа в България и чужбина, както и новите възможности за професионална реализация и навлизането на чуждестранни инвестиции в страната.

Гостите на форума ще могат да се запишат и на лични кариерни консултации със специалисти в човешките ресурси, а някои компании ще се представят и със специализирани фирмени презентации. След края на форума и конференцията предстои забавна част, която ще даде възможност на посетителите да се запознаят с други хората като тях – учили и/или работили в чужбина, но търсещи реализация в родината. Пълната програма на форума може да се види на karieravbulgaria.com.

Форум Кариера в България се организира от сдружението на българите с опит и образование в чужбина Тук-Там и кариерният сайт Back2BG с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина, GoBox и MixMedia. Спонсор на събитието е HP. Над 3500 кандидати са участвали в четирите издания досега, където над 100 водещи фирми в България се представиха с щандове, фирмени презентации и семинари, а повече от 30 водещи мениджъри споделиха своя опит. 68% от досегашните участници във форума търсят възможности за по-добра кариера. 51% от кандидатите ще се върнат или вече са се върнали в България.

Най-много от участниците (33%) търсят работа в сектор Мениджмънт и управление, следвани от Консултантски услуги (22%), Маркетинг (21%), Финанси и банки (21%) и ИТ (15%). Според последни неофициални данни 2 036 092 са българите, които живеят в чужбина към 2011 г.

Все повече българи се връщат от чужбина, сочат данните на НСИ от последното преброяване на населението, направено през 2011 г. През периода 1980 - 2011 г. 233 463 лица са променили своя настоящ адрес от чужбина в България. Броят на завърналите се в страната български граждани непрекъснато се увеличава след 2006 година. С висше образование са 34.1% от връщащите се. По данни, изнесени през 2011 г. от Асоциацията на частните университети, 80 хиляди български студенти учат в чужбина.
Премиери

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант Грозд

Ресторантът предлага традиционни български ястия приготвени по ор ...

Клуб/Бар на деня

image

Funky Kitchen

Слоганът Taste the music може би най-точно пресъздава философията ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК