Паметник на благодарността откриха в София

stat 08:32  |  10 март 2013 | | / Димитър Михайлов /  
Кметът на София присъства на откриването на паметната плоча Кметът на София присъства на откриването на паметната плоча
Сн.: БГНЕС

Еврейската общност в София отбеляза 70-годишнината от спасяването на българските евреи от депортиране в нацистките лагери на смъртта.
На този ден се изразява и почит към жертвите на Холокоста, включително над 11 000 евреи от Северна Гърция и Югославия, изпратени в нацистки лагери.

Десетки граждани се събраха в градинката до Народното събрание, където беше открит мемориален знак на благодарността и в памет на жертвите на нацисткия режим. На възпоменанието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз и председателят на организацията на евреите в България Максим Бенвенисти, предаде Дарик.

„Българските евреи бяха от малцината, които като цяла общност запазиха живота си. Това не е просто спасяване на отделен човешки живот, това е било спасяване на една цяла еврейска общност. Благодарим ти, български народе!" С тези думи Максим Бенвенисти върна времето със 70 години назад, когато български политици, общественици, църквата и гражданите се обединяват, за да спасят 50 000 български евреи от изпращането им в лагерите на смъртта.

Сред тях се открояват имената на Димитър Пешев, който с цената на поста си като подпредседател на парламента, участва в противопоставянето на подготвяното депортиране, както и тогавашният пловдивски митрополит и последващ патриарх Кирил, който заплашва да легне под влаковете, ако в тях бъдат натоварени евреи.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че толерантността на българите е онази ценност, която се е проявила тогава и все още се пази.

„Днешното честване трябва да ни напомни, че София и България разполагат с безценен ресурс, който се е проявил не само в трудни исторически моменти, но е неуспорим позитив и днес. И това са хората, всички българи - пазители на правото да се гродеем с това, което нашите предци са направили", каза Фандъкова.Премиери

Гномчета вкъщи

Гномчета вкъщи

Малката Кло разбира, че новите й градински джудженца изобщо не са това, което изглеждат. Сега тя...

Черната пантера

Черната пантера

По комиксите на Marvel Comics, създадени от Стан Лий и Джак Кърби. Първият тъмнокож супергерой...

Всички премиери »

Кинофестивал за алтернативни начини на учене

Център за култура и дебат „Червената къща“, Чешки културен център

Ресторант на деня

image

The Secret Garden Bar & Dinner

Потопете сетивата си в едно уникално кулинарно преживяване от нов ...

Клуб/Бар на деня

image

La Cubanita

La Cubanita бар&динър е модерно заведение с Кубински акцент. Подч ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК