Паметник на благодарността откриха в София

stat 08:32  |  10 март 2013 | | / Димитър Михайлов /  
Кметът на София присъства на откриването на паметната плоча Кметът на София присъства на откриването на паметната плоча
Сн.: БГНЕС

Еврейската общност в София отбеляза 70-годишнината от спасяването на българските евреи от депортиране в нацистките лагери на смъртта.
На този ден се изразява и почит към жертвите на Холокоста, включително над 11 000 евреи от Северна Гърция и Югославия, изпратени в нацистки лагери.

Десетки граждани се събраха в градинката до Народното събрание, където беше открит мемориален знак на благодарността и в памет на жертвите на нацисткия режим. На възпоменанието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз и председателят на организацията на евреите в България Максим Бенвенисти, предаде Дарик.

„Българските евреи бяха от малцината, които като цяла общност запазиха живота си. Това не е просто спасяване на отделен човешки живот, това е било спасяване на една цяла еврейска общност. Благодарим ти, български народе!" С тези думи Максим Бенвенисти върна времето със 70 години назад, когато български политици, общественици, църквата и гражданите се обединяват, за да спасят 50 000 български евреи от изпращането им в лагерите на смъртта.

Сред тях се открояват имената на Димитър Пешев, който с цената на поста си като подпредседател на парламента, участва в противопоставянето на подготвяното депортиране, както и тогавашният пловдивски митрополит и последващ патриарх Кирил, който заплашва да легне под влаковете, ако в тях бъдат натоварени евреи.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че толерантността на българите е онази ценност, която се е проявила тогава и все още се пази.

„Днешното честване трябва да ни напомни, че София и България разполагат с безценен ресурс, който се е проявил не само в трудни исторически моменти, но е неуспорим позитив и днес. И това са хората, всички българи - пазители на правото да се гродеем с това, което нашите предци са направили", каза Фандъкова.


Премиери

Момичето на моите мечти

Момичето на моите мечти

"The Girl of My Dreams": П. е на 30 години и не е удовлетворен от живота си. Обстоятелствата...

Честита смърт

Честита смърт

От режисьора на "Паранормална активност: Маркираните" (2014) и от продуцента на "Джезабел",...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Арменски ресторант Egur Egur

Менюто е фокусирано върху избрани ястия от арменската кухня, приг ...

Клуб/Бар на деня

image

Magnito пиано бар

Разположено в две зали с размери на помещенията, едната парти зал ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК