Музей показва Коледа в знаци и символи

stat 10:41  |  6 декември 2013 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Обреден хляб за Коледа Обреден хляб за Коледа

Изложбата "Коледа в символи и знаци" ще бъде открита kd 13 декември и ще продължи до края на януари в Института за етнология и фолклористика в Етнографския музей към БАН.
Музеят притежава една уникална колекция от гипсови отливки на обредни хлябове, които са правени в средата на миналия век, каза главният асистент в Института за етнология и фолклористика в Етнографския музей към БАН Елена Водинчар пред "Фокус".

Тези образци са с интересни шарки върху повърхността си и ще бъдат показани на изложбата. Посетителите ще имат възможност да научат, каква е символиката на всички тези шарки.

Символите по обредните хлябове показват същността на Коледа като празник, същността на Рождество Христово и по какъв начин българинът е сплел тази идея в хлябовете, коментира експертът.

В навечерието на празника е отразена една друга идея, освен Рождество Христово - идеята за началото на новата аграрна година, като посетителите на изложбата ще могат да видят по какъв начин тази идея е отразена пластиката на гипсовите отливки, подчерта тя.

По обредните хлябове българите изобразяват рало, волове, бъчви за вино, кошери за пчели с тестени топчета и прътчета, които на пръв поглед приличат на йероглифи, каза още Елена Воденичар.


Премиери

Болшой

Болшой

Млада балерина се бори да получи роля в балетен спектакъл в прочутия московски "Болшой театър”....

Без последна спирка

Без последна спирка

Бизнесмен е въвлечен в криминален заговор, докато пътува по ежедневния маршрут към дома си - след...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант "Вятърните Мелници"

Почитателите на месни ястия ще похапнат първокласно приготвено св ...

Клуб/Бар на деня

image

Morgan’s Bar

Morgan’s Bar в София или барът на Капитана – нов клуб в центъра н ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК