Опашка пред училище за записване на първолаци

stat 10:25  |  6 януари 2014 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Родители се наредиха пред 119 училище още в 5 часа сутринта Родители се наредиха пред 119 училище още в 5 часа сутринта

Няма причина за истерия около кампанията за подаване на заявления за кандидатстване на първокласници в столичните училища, увериха от Регионалния инспекторат по образование в София. Въпреки това, в първия ден за подаване на заявления, родители се редиха на опашка.
Родители на бъдещите първокласници се редиха пред столичното 119 СОУ "Академик Михаил Арнаудов", за да бъдат първи. Малко след 5 сутринта в понеделник те бяха пред училището, предаде bTV.

"Не ни се иска да водим децата си на училище на километри, това е нашето място и затова сме тук, на ранна закуска”, обясни майка.

„Нямаме много избор в околните квартали, като станат 2-3 клас трябва да ги пускаме сами, трябва да пресичат „Цариградско шосе”. Не е удобно”, коментира Николай, който е баща на първокласник.

„Още вчера и по телевизия, и по радио съобщаваха какво става в този ден, когато започва записването и затова дойдох от рано, за да не бъда някой от последните 500, да речем, чакащи”, посочи Кирилка Макавеева.

Без списък на чакащите, но въоръжени с кафе и топъл чай, родителите обсъждат системата за класиране на децата.

„Изкарали са някакъв ред в сайта на училището и по него действаме, дано да няма някакви шашми по-нататък”, надява се Николай. Според него проблемът е, че много хора, които не живеят в квартала, посочват по-близък адрес като настоящ, без да живеят там.

Училището приема 132-ма първокласници. Класирането ще се извърши по няколко критерия, като най-голям шанс имат децата с адресна регистрация в района. Миналата година кандидатите за това училище са били три пъти повече от местата за прием.

Регистраторите в училището увериха, че точките ще бъдат еднакви, независимо дали документите са внесени в 8:00 сутринта на 6 януари, или в 18:00 часа на 31 януари.

„Всеки иска да подаде заявление още първия ден, създали сме организация да няма напрежение. Ние сме задължени да запишем най-вече децата от квартал „Изток” -  затова се проверява адресната регистрация към момента в лична карта”, увери директорът Диян Стаматов.

Най-много точки -  50, имат децата от квартала, а с по 10 по-малко от съседните квартали.

Според директора на Регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева ранното записване на първокласниците показва, че родителите са отговорни. Тя обаче изтъкна, че е важно родителите да се информират добре за правилата за прием във всяко училище, защото те са децентрализирани и се регламентират от самите учебни заведения.

„За конкретното училище през целият януари това носи еднакъв брой точки. Много малко са училищата, в които редът има смисъл – той обаче обикновено е последен критерий и се спазва рядко при изключително стриктен подбор”, обясни Ваня Кастрева.

По думите й, записването за първи клас не би трябвало да предизвика опашки.

"То става с оригиналното удостоверение за подготвителен клас – бъдещият ученик може да е кандидатствал в няколко училища, но ще се запише само в едно. Затова има и второ класиране”, обясни още Кастрева.Премиери

Немезис

Немезис

Секс, наркотици, ченгета, турски канали, руска мафия, наказателни акции и още нещо - нещо, което...

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант Грозд

Ресторантът предлага традиционни български ястия приготвени по ор ...

Клуб/Бар на деня

image

Funky Kitchen

Слоганът Taste the music може би най-точно пресъздава философията ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК