Опашка пред училище за записване на първолаци

stat 10:25  |  6 януари 2014 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Родители се наредиха пред 119 училище още в 5 часа сутринта Родители се наредиха пред 119 училище още в 5 часа сутринта

Няма причина за истерия около кампанията за подаване на заявления за кандидатстване на първокласници в столичните училища, увериха от Регионалния инспекторат по образование в София. Въпреки това, в първия ден за подаване на заявления, родители се редиха на опашка.
Родители на бъдещите първокласници се редиха пред столичното 119 СОУ "Академик Михаил Арнаудов", за да бъдат първи. Малко след 5 сутринта в понеделник те бяха пред училището, предаде bTV.

"Не ни се иска да водим децата си на училище на километри, това е нашето място и затова сме тук, на ранна закуска”, обясни майка.

„Нямаме много избор в околните квартали, като станат 2-3 клас трябва да ги пускаме сами, трябва да пресичат „Цариградско шосе”. Не е удобно”, коментира Николай, който е баща на първокласник.

„Още вчера и по телевизия, и по радио съобщаваха какво става в този ден, когато започва записването и затова дойдох от рано, за да не бъда някой от последните 500, да речем, чакащи”, посочи Кирилка Макавеева.

Без списък на чакащите, но въоръжени с кафе и топъл чай, родителите обсъждат системата за класиране на децата.

„Изкарали са някакъв ред в сайта на училището и по него действаме, дано да няма някакви шашми по-нататък”, надява се Николай. Според него проблемът е, че много хора, които не живеят в квартала, посочват по-близък адрес като настоящ, без да живеят там.

Училището приема 132-ма първокласници. Класирането ще се извърши по няколко критерия, като най-голям шанс имат децата с адресна регистрация в района. Миналата година кандидатите за това училище са били три пъти повече от местата за прием.

Регистраторите в училището увериха, че точките ще бъдат еднакви, независимо дали документите са внесени в 8:00 сутринта на 6 януари, или в 18:00 часа на 31 януари.

„Всеки иска да подаде заявление още първия ден, създали сме организация да няма напрежение. Ние сме задължени да запишем най-вече децата от квартал „Изток” -  затова се проверява адресната регистрация към момента в лична карта”, увери директорът Диян Стаматов.

Най-много точки -  50, имат децата от квартала, а с по 10 по-малко от съседните квартали.

Според директора на Регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева ранното записване на първокласниците показва, че родителите са отговорни. Тя обаче изтъкна, че е важно родителите да се информират добре за правилата за прием във всяко училище, защото те са децентрализирани и се регламентират от самите учебни заведения.

„За конкретното училище през целият януари това носи еднакъв брой точки. Много малко са училищата, в които редът има смисъл – той обаче обикновено е последен критерий и се спазва рядко при изключително стриктен подбор”, обясни Ваня Кастрева.

По думите й, записването за първи клас не би трябвало да предизвика опашки.

"То става с оригиналното удостоверение за подготвителен клас – бъдещият ученик може да е кандидатствал в няколко училища, но ще се запише само в едно. Затова има и второ класиране”, обясни още Кастрева.


Премиери

Колибата

Колибата

По едноименния християнски роман (2007 г.) на канадския автор Уилям Пол Янг. След отвличането...

Прикрита страст

Прикрита страст

Историята на американската поетеса Емили Дикинсън (1830 - 1886) от ученичка до зрелите й години...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант Modera

Обзаведен по всички правила на фън-шуй практиката за добра хармон ...

Клуб/Бар на деня

image

Black Hawk Bar

Black Hawk Club се намира в полите на планина Витоша. Има страхот ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК