Жалба бави пешеходен път до метрото в ”Дружба”

stat 09:05  |  7 февруари 2014 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Проектът ще бъде реализиран след приключване на съдебната процедура, твърди зам.-кметът Любомир Христов Проектът ще бъде реализиран след приключване на съдебната процедура, твърди зам.-кметът Любомир Христов
Сн.: БГНЕС

Жалба бави проекта за пешеходен достъп на жителите на част от квартал "Дружба" и "Цариградски комплекс" със спирката на метрото при "Интер експо център".
Това каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов пред "Дневник".

Гражданите, които чакат решение на проблема още от почти 2 години, са недоволни, че проектът е останал извън капиталовата програма на бюджета на София за тази година, който вчера беше приет. Във "Фейсбук" групата си те обмислят какви действия да предприемат.

Обяснението на забавянето е, че собственикът на имота обжалва в съда гласуваното от Столичния общински съвет предложение на главния архитект Петър Диков за създаването на асансьор и пасарелка, което изисква първо промяна в подробния устройствен план.

"Въпреки че проектът не е включен в капиталовата програма, това не означава, че нямаме готовност да го реализираме веднага, след като приключи съдебната процедура", уточни Христов.

Проблемът с достъпа до спирката на метрото е от април на 2012 г. Постепенно гражданите сами изградиха с дървени трупи трасе през хълма, който ги дели от подземната железница. Въпреки това проблемът с калта остана и миналия месец положиха и чакъл.

През лятото на 2012 г. от общината пуснаха линия на автобус 114 и изградиха тротоар до спирката. Транспортът обаче минава рядко и хората не използват тази възможност, а продължават да катерят пътеката. Имаше и няколко срещи на граждани с Диков и общинския съветник от ГЕРБ Лорита Радева.

Живеещи в района бяха изпратили и писмо до европейските институции с искане за цивилизован достъп до метрото, който да им бъде осигурен от българските власти.Премиери

Гномчета вкъщи

Гномчета вкъщи

Малката Кло разбира, че новите й градински джудженца изобщо не са това, което изглеждат. Сега тя...

Матилда

Матилда

"Matilda", "Mathilde": Любовта между руския император Николай Втори (Ларс Айдингер) и...

Всички премиери »

Кинофестивал за алтернативни начини на учене

Център за култура и дебат „Червената къща“, Чешки културен център

Ресторант на деня

image

The Secret Garden Bar & Dinner

Потопете сетивата си в едно уникално кулинарно преживяване от нов ...

Клуб/Бар на деня

image

La Cubanita

La Cubanita бар&динър е модерно заведение с Кубински акцент. Подч ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК