Виртуози на Миланската Скала ще свирят в НДК

stat 17:09  |  17 март 2017 | | / Редактор Таня Тодорова /  
Концертът в НДК е на 27 март Концертът в НДК е на 27 март
Сн.: Павлин Даскалов, Dir.bg

Десет дни остават до големия концерт на Виртуозите на Миланската Скала на 27 март в зала 1 на НДК, съобщиха организаторите.
Едни от най-талантливите световни инструменталисти ще гостуват в София заедно с българската звезда - цигуларката Евгения Станева.

Водач и соло цигулка на оркестъра е прочутият Франческо Де Анджелис, а солист на виолончелото - Сандро Лафранкини. Програмата за концерта на елитните инструменталисти включва произведения от емблематични за италианската класика композитори.

Лафранкини споделя за българските си почитатели, че когато Ла Скала гостува в чужбина, винаги се стараят да изнасят славата на италианското и да представят най-великолепните музикални примери, които характеризират Италия. Подобно на модата, Ферари, кухнята, винаги подбираме сред най-доброто от нашия репертоар, казва Лафранкини, цитиран в съобщението.

Ла Скала е известна с операта, с певческото изкуство, но също така и с виртуозността на струнните инструменти, които са също една отличителна черта на театъра, отбелязва още той.

В програмата е селектиран великолепният Росини с третата му соната за четирима, която е написал, когато е бил едва на 12 години. Освен това - Доницети, Витали, Паганини и Рота - съвременният композитор и носител на Оскар за музика през 1975 г. за втората част на филма Кръстникът, който е писал и много симфонична и камерна музика.

Нино Рота е популярен сред широката публика най-вече като композитор на филмова музика, работи с Фелини, Копола, Дзефирели. Концертът му за струнен оркестър, предвиден за концерта, е композиран през 1964 година.

В произведението се усеща силното влияние на естетиката на Стравински, с когото са били близки приятели. Вариациите на Паганини върху темата от "Мойсей" в изпълнение на маестро Франческо Де Анджелис също са част от концерта на 27 март.

За това произведение, което се изпълнява само върху четвърта струна на цигулката, се носят легенди - по време на концерт Паганини късал демонстративно останалите струни и оставял само четвъртата.Премиери

Немезис

Немезис

Секс, наркотици, ченгета, турски канали, руска мафия, наказателни акции и още нещо - нещо, което...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант Грозд

Ресторантът предлага традиционни български ястия приготвени по ор ...

Клуб/Бар на деня

image

Funky Kitchen

Слоганът Taste the music може би най-точно пресъздава философията ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК