Доставчик на ток дръпна шалтера на ДКЦ

stat 09:17  |  20 април 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
30 ДКЦ в София пред фалит заради дългове 30 ДКЦ в София пред фалит заради дългове
Сн.: БНР

В столичния 30-ти Диагностично консултативен център е спряно електрозахранването заради неплатени задължения.
Елeктрическото подаване в болничното заведение прекъсва изненадващо веднага след Великденските празници.

Оказва се, че токът не е плащан и е спрян с предизвестие, като за това са получени три предизвестия, като последното е от 6-и април.

Общопрактикуващите лекари, обаче казват, че не са били уведомени предварително за спирането на тока.

"Връщаме пациенти, не можем да изписваме лекарства, не можем прием в болница да осъществим. Без компютри сме. Имаме голям проблем с ваксините, трябва сега ако не пуснат тока да си ги носим вкъщи, защото това са ваксини за стотици хиляди левове", оплакахаха се лекарите в ДКЦ-то във вторник.

В сряда управителя на ДКЦ-то д-р Ганчо Витанов отреча обаче, че медиците са връщали спешни случаи.

"Бях много притеснена, защото в кабинета ми имаше спешен случай с инфаркт. Аз трябваше да го хоспитализирам. Дойде токът. Успях да си свърша работата. Обаче ние тука всички сме притеснени, защото хората не могат да си вършат работата" , сподели д-р Албена Зяпкова, общопрактикуващ лекар в ДКЦ-то.

Виновник за това няма. Или поне не е в сегашното ръководство.

Д-р Ганчо Витанов е назначен за управител на поликлиниката през август миналата година от Столичния общински съвет - до провеждането на конкурс. По думите му само за ток поликлиниката дължи над 50 хиляди лева, който той се опитал да покрие. Договорните отношения били сключени с фирма посредник на електроенергия, преди той да встъпи в длъжност.

"На фирмата не беше плащано от март 2015 г. до август 2016 г., една стотинка не беше плащано от предишния управител" , обясни управителят на 30 ДКЦ.

Финансовите проблеми на ДКЦ-то >>>

С решение номер 687 от края на септември, общинарите решават да отпуснат заем на 30 ДКЦ от 62 464 лева, за да може новият управител да се справи с дълговете.

Преди месец д-р Ганчо Витанов дори се похвали, че задълженията към кредиторите, които заварил от милион и четиридесет хиляди, намалели със 17 хиляди, а от тогава медиците дори получават пълните си възнаграждения. Дали отпуснатият заем е бил достатъчен за предотвратяване спирането на тока, тези дни така и не стана ясно.

Според д-р Албена Зяпкова Столична Община трябва да си свърши работата.

"Да се изчистят старите задължения, за които задължения вина има и общината, защото тя създаде една шапка над стария управител д-р Фиданов", смята медикът.

Заради натрупани дългове през 2009-а година д-р Росен Фиданов е освободен от поста. Справка в Търговския регистър показва, че до момента в центъра са се сменили пет ръководства. Всяко обвинявало предходното, че затъвало все по-дълбоко в дългове.

"Лично аз, за моите пациенти съм решила, следващия път ще ги изпратя там - пред Столична голяма община, защото аз не мога да си върша работата", категорична е д-р Албена Зяпкова.

Тези дни медиците си вършат работата благодарение на агрегат.

Тези дни медиците в 30 ДКЦ, шеговито се питат "Възможно ли е агрегата да захрани шокова терапия?" Вероятно. И докато в медицината това е термин за спорно лечение на депресии, то в икономиката изразът е синоним на бърза приватизация на държавни активи. Това ли е целта? Или става въпрос за невежество и безхаберие от страна на институциите? Нужна е експертна диагноза! Категорични са лекарите.

Моника Чеуз, която отговаря за сектор "Здравеопазване" в Столична община, коментира пред БНТ, че при добро управление на ДКЦ-тата (бившите поликлиники - б.р.) , няма да се стига до такива проблеми. Тя заяви, че при наличие на проблеми от общината сменят управителя, който е отговорен за дейността на самата структура, какъвто бил случаят и с 30-о ДКЦ.

А що се отнася за спрения ток, според нея, това не не е много коректно от страна на доставчика, когато става дума за лечебно заведение.

По думите й други ДКЦ-та и болници също са имали проблеми с плащането на тока и парното, но обикновено доставчиците проявявали изчаквателна политика.

Проверката на общината в 30-о ДКЦ е установила, че управителят на ДКЦ-то д-р Витанов, е предприел действия за да започне поетапно да погасява задълженията към фирмата доставчик, но не се е стигнало до консенсус. Той е реагирал адекватно, тъй като е намерил алтернативен източник на енергия - генератор, който позволява на центъра да работи.

Председателят на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика в Столична община д-р Веселин Милев увери, че постоянно се правят проверки във всяко ДКЦ.

"Имаме назначени контрольори към ДКЦ-тата, които на всеки 3 месеца ни изпращат отчет, не само финансов, а и с препоръки. Ние периодично извършваме проверки и викаме за сверяване на резултатите управители и контрольори", каза общинският съветник.

Той допълни, че в края на миналата година Комисията е пуснала писмо до всички ДКЦ-та да им дадат информация за незаети помещения, за проблеми, които имат в сградния фонд и за нужди от апаратура. Те са събрани на следващо заседание на Комисията ще обсъди приоритетите.


Премиери

Колибата

Колибата

По едноименния християнски роман (2007 г.) на канадския автор Уилям Пол Янг. След отвличането...

Прикрита страст

Прикрита страст

Историята на американската поетеса Емили Дикинсън (1830 - 1886) от ученичка до зрелите й години...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант Modera

Обзаведен по всички правила на фън-шуй практиката за добра хармон ...

Клуб/Бар на деня

image

Black Hawk Bar

Black Hawk Club се намира в полите на планина Витоша. Има страхот ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК