Доставчик на ток дръпна шалтера на ДКЦ

stat 09:17  |  20 април 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
30 ДКЦ в София пред фалит заради дългове 30 ДКЦ в София пред фалит заради дългове
Сн.: БНР

В столичния 30-ти Диагностично консултативен център е спряно електрозахранването заради неплатени задължения.
Елeктрическото подаване в болничното заведение прекъсва изненадващо веднага след Великденските празници.

Оказва се, че токът не е плащан и е спрян с предизвестие, като за това са получени три предизвестия, като последното е от 6-и април.

Общопрактикуващите лекари, обаче казват, че не са били уведомени предварително за спирането на тока.

"Връщаме пациенти, не можем да изписваме лекарства, не можем прием в болница да осъществим. Без компютри сме. Имаме голям проблем с ваксините, трябва сега ако не пуснат тока да си ги носим вкъщи, защото това са ваксини за стотици хиляди левове", оплакахаха се лекарите в ДКЦ-то във вторник.

В сряда управителя на ДКЦ-то д-р Ганчо Витанов отреча обаче, че медиците са връщали спешни случаи.

"Бях много притеснена, защото в кабинета ми имаше спешен случай с инфаркт. Аз трябваше да го хоспитализирам. Дойде токът. Успях да си свърша работата. Обаче ние тука всички сме притеснени, защото хората не могат да си вършат работата" , сподели д-р Албена Зяпкова, общопрактикуващ лекар в ДКЦ-то.

Виновник за това няма. Или поне не е в сегашното ръководство.

Д-р Ганчо Витанов е назначен за управител на поликлиниката през август миналата година от Столичния общински съвет - до провеждането на конкурс. По думите му само за ток поликлиниката дължи над 50 хиляди лева, който той се опитал да покрие. Договорните отношения били сключени с фирма посредник на електроенергия, преди той да встъпи в длъжност.

"На фирмата не беше плащано от март 2015 г. до август 2016 г., една стотинка не беше плащано от предишния управител" , обясни управителят на 30 ДКЦ.

Финансовите проблеми на ДКЦ-то >>>

С решение номер 687 от края на септември, общинарите решават да отпуснат заем на 30 ДКЦ от 62 464 лева, за да може новият управител да се справи с дълговете.

Преди месец д-р Ганчо Витанов дори се похвали, че задълженията към кредиторите, които заварил от милион и четиридесет хиляди, намалели със 17 хиляди, а от тогава медиците дори получават пълните си възнаграждения. Дали отпуснатият заем е бил достатъчен за предотвратяване спирането на тока, тези дни така и не стана ясно.

Според д-р Албена Зяпкова Столична Община трябва да си свърши работата.

"Да се изчистят старите задължения, за които задължения вина има и общината, защото тя създаде една шапка над стария управител д-р Фиданов", смята медикът.

Заради натрупани дългове през 2009-а година д-р Росен Фиданов е освободен от поста. Справка в Търговския регистър показва, че до момента в центъра са се сменили пет ръководства. Всяко обвинявало предходното, че затъвало все по-дълбоко в дългове.

"Лично аз, за моите пациенти съм решила, следващия път ще ги изпратя там - пред Столична голяма община, защото аз не мога да си върша работата", категорична е д-р Албена Зяпкова.

Тези дни медиците си вършат работата благодарение на агрегат.

Тези дни медиците в 30 ДКЦ, шеговито се питат "Възможно ли е агрегата да захрани шокова терапия?" Вероятно. И докато в медицината това е термин за спорно лечение на депресии, то в икономиката изразът е синоним на бърза приватизация на държавни активи. Това ли е целта? Или става въпрос за невежество и безхаберие от страна на институциите? Нужна е експертна диагноза! Категорични са лекарите.

Моника Чеуз, която отговаря за сектор "Здравеопазване" в Столична община, коментира пред БНТ, че при добро управление на ДКЦ-тата (бившите поликлиники - б.р.) , няма да се стига до такива проблеми. Тя заяви, че при наличие на проблеми от общината сменят управителя, който е отговорен за дейността на самата структура, какъвто бил случаят и с 30-о ДКЦ.

А що се отнася за спрения ток, според нея, това не не е много коректно от страна на доставчика, когато става дума за лечебно заведение.

По думите й други ДКЦ-та и болници също са имали проблеми с плащането на тока и парното, но обикновено доставчиците проявявали изчаквателна политика.

Проверката на общината в 30-о ДКЦ е установила, че управителят на ДКЦ-то д-р Витанов, е предприел действия за да започне поетапно да погасява задълженията към фирмата доставчик, но не се е стигнало до консенсус. Той е реагирал адекватно, тъй като е намерил алтернативен източник на енергия - генератор, който позволява на центъра да работи.

Председателят на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика в Столична община д-р Веселин Милев увери, че постоянно се правят проверки във всяко ДКЦ.

"Имаме назначени контрольори към ДКЦ-тата, които на всеки 3 месеца ни изпращат отчет, не само финансов, а и с препоръки. Ние периодично извършваме проверки и викаме за сверяване на резултатите управители и контрольори", каза общинският съветник.

Той допълни, че в края на миналата година Комисията е пуснала писмо до всички ДКЦ-та да им дадат информация за незаети помещения, за проблеми, които имат в сградния фонд и за нужди от апаратура. Те са събрани на следващо заседание на Комисията ще обсъди приоритетите.Премиери

Матилда

Матилда

"Matilda", "Mathilde": Любовта между руския император Николай Втори (Ларс Айдингер) и...

Гномчета вкъщи

Гномчета вкъщи

Малката Кло разбира, че новите й градински джудженца изобщо не са това, което изглеждат. Сега тя...

Всички премиери »

Кинофестивал за алтернативни начини на учене

Център за култура и дебат „Червената къща“, Чешки културен център

Ресторант на деня

image

The Secret Garden Bar & Dinner

Потопете сетивата си в едно уникално кулинарно преживяване от нов ...

Клуб/Бар на деня

image

La Cubanita

La Cubanita бар&динър е модерно заведение с Кубински акцент. Подч ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК