Родители спряха сливането на 2 детски градини

stat 10:45  |  18 май 2017 | | / Редактор Димитър Михайлов /  
Протестът на родителите на децата от детска градина ”Преспа” Протестът на родителите на децата от детска градина ”Преспа”
Сн.: bTV Media Group

Родители от софийския район „Средец“ направиха подписка срещу сливането на детската градина, в която ходят децата им, с друга, по-далечна.
Според столичния зам.-кмет Тодор Чобанов става въпрос за ясен случай на липса на професионализъм у районната администрация и директора, след като не са уведомили родителите и настоятелството за сливането.

Става въпрос за 113 ЦДГ „Преспа“, която трябваше да се слее със 77-ма ЦДГ, като втората бъде водеща, предаде bTV.

"Не сме съгласни, защото нашата детска градина е стара, голяма, има седем групи – не може да бъде подчинена на градина с четири групи, която на всичко отгоре е и на доста отдалечено място", каза Аглика Калчинова, една от протестиращите.

Тя добави, че „цялата тайнственост е много тревожна“, защото решението за сливането е от 6 април, а родителите са разбрали от бележки в градината на 9 май.

Неприемливо е, че нямаше никакво обсъждане преди приемането на решението, каза друга от протестиращите.

Родителите освен това са попаднали на документи, според които през 2015 г. е започната процедура по промяна на предназначението на близък парцел, отреден за детска градина, за да може да се строи бизнес сграда.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов обяви, че сливане няма да има.

В случая подкрепяме родителите и справедливите им искания. Днес по-късно Общинският съвет ще отмени решението в тази му част, каза той.

Според Чобанов „имаме много ясен случай на липса на професионализъм у районната администрация и директора на тази детска градина, които не са си свършили работата – когато предлагаме подобни сливания и оптимизации, не го правим хаотично, а на база на предложения от районната администрация и приемаме, че са проведени разговори с родителите, информирани са настоятелствата и въпросът е обсъден. Без данни за проблем, сме процедирали по общия ред“.

Той посочи, че през последните години са слети десетки детски градини, тъй като мрежата в столицата е огромна – около 230 обекта се управляват от стотици директори, счетоводители – хора с общ профил.

„Смятаме, че е по-добре да се наема специализиран персонал – логопеди, психолози, хора, от които децата имат пряка нужда, а не общ, неспециализиран персонал“, обясни кметът.Премиери

Гномчета вкъщи

Гномчета вкъщи

Малката Кло разбира, че новите й градински джудженца изобщо не са това, което изглеждат. Сега тя...

Матилда

Матилда

"Matilda", "Mathilde": Любовта между руския император Николай Втори (Ларс Айдингер) и...

Всички премиери »

Кинофестивал за алтернативни начини на учене

Център за култура и дебат „Червената къща“, Чешки културен център

Ресторант на деня

image

The Secret Garden Bar & Dinner

Потопете сетивата си в едно уникално кулинарно преживяване от нов ...

Клуб/Бар на деня

image

La Cubanita

La Cubanita бар&динър е модерно заведение с Кубински акцент. Подч ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК