Родители спряха сливането на 2 детски градини

stat 10:45  |  18 май 2017 | | / Редактор Димитър Михайлов /  
Протестът на родителите на децата от детска градина ”Преспа” Протестът на родителите на децата от детска градина ”Преспа”
Сн.: bTV Media Group

Родители от софийския район „Средец“ направиха подписка срещу сливането на детската градина, в която ходят децата им, с друга, по-далечна.
Според столичния зам.-кмет Тодор Чобанов става въпрос за ясен случай на липса на професионализъм у районната администрация и директора, след като не са уведомили родителите и настоятелството за сливането.

Става въпрос за 113 ЦДГ „Преспа“, която трябваше да се слее със 77-ма ЦДГ, като втората бъде водеща, предаде bTV.

"Не сме съгласни, защото нашата детска градина е стара, голяма, има седем групи – не може да бъде подчинена на градина с четири групи, която на всичко отгоре е и на доста отдалечено място", каза Аглика Калчинова, една от протестиращите.

Тя добави, че „цялата тайнственост е много тревожна“, защото решението за сливането е от 6 април, а родителите са разбрали от бележки в градината на 9 май.

Неприемливо е, че нямаше никакво обсъждане преди приемането на решението, каза друга от протестиращите.

Родителите освен това са попаднали на документи, според които през 2015 г. е започната процедура по промяна на предназначението на близък парцел, отреден за детска градина, за да може да се строи бизнес сграда.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов обяви, че сливане няма да има.

В случая подкрепяме родителите и справедливите им искания. Днес по-късно Общинският съвет ще отмени решението в тази му част, каза той.

Според Чобанов „имаме много ясен случай на липса на професионализъм у районната администрация и директора на тази детска градина, които не са си свършили работата – когато предлагаме подобни сливания и оптимизации, не го правим хаотично, а на база на предложения от районната администрация и приемаме, че са проведени разговори с родителите, информирани са настоятелствата и въпросът е обсъден. Без данни за проблем, сме процедирали по общия ред“.

Той посочи, че през последните години са слети десетки детски градини, тъй като мрежата в столицата е огромна – около 230 обекта се управляват от стотици директори, счетоводители – хора с общ профил.

„Смятаме, че е по-добре да се наема специализиран персонал – логопеди, психолози, хора, от които децата имат пряка нужда, а не общ, неспециализиран персонал“, обясни кметът.


Премиери

Дюнкерк

Дюнкерк

Войските на съюзниците от Белгия, Великобритания, Франция и Канада са обкръжени от немската армия...

Валериан и градът на хилядите планети

Валериан и градът на хилядите планети

"Valerian et la Cite des mille planetes": По графичния роман-поредица "Valerian et Laureline"...

Всички премиери »

Лятна академия за млади лидери

Представителство на ЕК в София, ул. Раковски 124

Ресторант на деня

image

ЕСТЕ ресторант - вкусете разликата!

Ресторант ЕСТЕ разполага с 50 места, разположени сред изискана ба ...

Клуб/Бар на деня

image

Magnito пиано бар

Разположено в две зали с размери на помещенията, едната парти зал ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК