Връщат стари автобуси по много линии в София?

stat 15:50  |  18 май 2017 | | / Таня Тодорова /  
”Столичен автотранспорт” няма достатъчно нови автобуси ”Столичен автотранспорт” няма достатъчно нови автобуси
Сн.: Bulphoto

Столичният общински съвет не удължи договора за основни автобусни линии от обществения транспорт в София.
Не всички общински съветници на ГЕРБ бяха в залата и така докладът не събра необходимият брой гласове, за да бъде приет.

По-рано от "БСП за България" алармираха, че удължаването на срока на договорите с превозваческата фирма, е извън закона, с което според тях СОС би направил  подарък на фирми, спонсориращи партия ГЕРБ.

В доклада, чиито вносител е зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев, се посочва, че договорите могат да бъдат удължени до доставката на нови автобуси, но не повече от две години.

Става въпрос за линиите 3, 6, 5, 7, 8, 10, 14, 1, 4, 69, 70, 114, 306, 123 и 204.

"Столичен автотранспорт" може да поеме обслужването на тези линии, но с изключително стари, на средна възраст около 30 години и съответно изключително амортизирани автобуси, които ще влошат драстично качеството на транспортната услуга, коментира пред журналисти след гласуването зам.-кметът Крусев.

Той поясни, че договорите, които сега изтичат поетапно са отделни за всяка линия. До септември догодина договорът на всяка линия по отделно изтича. След консултации с юристи, ще вози този оператор, който има правно основание за това, посочи Крусев.

В момента изтичат договорите с две линии - 3 и 6, през юни изтичат договорите за още две линии. Предстои да направим консултации с юристи и със "Столичен автотранспорт" и ще преценим как да действаме от тук нататък, посочи Крусев.
Според него пропуски от експлоатационен характер в сегашния доклад няма.

Предложението се отнасяше до запазване на качеството на транспортната услуга, отбеляза зам.-кметът. Той отхвърли твърдението на БСП, че удължаването на договорите с транспортната фирма е незаконосъобразно като се позова на регламент 13-70 на ЕК, в който пише, че решението се взема от компетентния орган.

В случая ние считаме, че това е СОС и Столичната община, каза Крусев, цитиран от БТА. Той допълни, че всяко решение на СОС минава през областния управител, който може да го върне, ако прецени, че то е незаконосъобразно.

Преди гласуването кметът Фандъкова каза, че по принцип е категорично "за" прекратяването на старите договори, но изрази опасения, че ако това стане "Столичен автотранспорт" трябва да пусне много стари автобуси.
Съгласих се договорите да бъдат удължени, защото постигнахме споразумение частният оператор да вози на цена по-ниска от тази на "Столичния автотранспорт", посочи кметът.

Тя съобщи, че ще бъде пусната нова обществена поръчка, така че да се осигурят нови автобуси, които да обслужват тези линии.

Прекратих предишната обществена поръчка, защото остана само една фирма и не исках да има никакви съмнения, че поръчката е нагласена.

Новата поръчка ще бъде обявена за газови автобуси. Обявява се и друга поръчка за още 120 нови автобуса от "Столичен автотранспорт", каза още кметът Фандъкова.

На заседанието си днес Столичният общински съвет прие и актуализирана Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 година.


Премиери

Райско кътче в ада

Райско кътче в ада

Черна комедия за объркани хора, взимащи грешни решения в наглед идилична общност през 50-те...

Лигата на справедливостта

Лигата на справедливостта

Земята е атакувана от най-зловещите извънземни сили, развихря се един античен злодей, който се...

Всички премиери »

12 картини - изложба живопис на Хинко Хинков

Галерия ТЕА АЛБА, ул. Янтра 25

Съвременна живопис - 2017

Арт център Банкя, гр. Банкя

Ресторант на деня

image

Ресторант Modera

Обзаведен по всички правила на фън-шуй практиката за добра хармон ...

Клуб/Бар на деня

image

Piece of Paradise - bar & dinner

Стил и класа от последно поколение намира всеки в новото райско м ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК