Четири нови паркинга в Борисовата градина

stat 10:58  |  14 юли 2017 | | / Редактор Таня Тодорова /  
Акция по разчистването на паркирали автомобили в Борисовата градина Акция по разчистването на паркирали автомобили в Борисовата градина
Сн.: Bulphoto

Сдружението за изследователски практики алармира за проблемни точки в представения първи подробен устройствен план за Борисовата градина.
Планът предвижда създаването на нови места за паркиране в парка.

Нашата гледна точка е, че Столична община се опитва да реши проблема на София с липсата на паркоместа с отнемане на част от парк “Борисова градина“, което не смятаме, че е нормално. Това обясни  по БНР Вера Стаевска от Сдружението за изследователски практики.

Факт е, че в София има проблем с паркирането, но не е правилно софийски паркинги да се изграждат за сметка на парк и на резерват, посочи Стаевска.

Факт е, че в момента паркоместата в Борисова градина се извършват абсолютно не за нуждите на парка. Там паркират работещи в района, които нямат къде другаде да паркират, тоест тези нови паркинги решават други проблеми, а не необходими за парка функции.

Имаме основания да се усъмним, че както едно време “София ленд“ беше откъсната от територията на парка, така и на нови места ще се откъсват и никой не знае докъде може да се стигне, посочи Вера Стаевска.

В Борисовата градина ще има само една нова сграда. Тя ще бъде с максимална височина 10 метра и в нея ще се помещават музей "Зелената памет на София" и администрацията на парка.

Под сградата ще има подземен гараж, а други два ще има и на мястото на старата гара "Пионер", където ще може да се изгради и нов спортен комплекс.

Чрез сервитута на старата жп линия ще стане възможно да има атракционно влакче с начало гара "Пионер" и край бул. "Атанас Дуков" при болница "Токуда".

Това са част от възможностите, които дава първият подробен устройствен план за Борисовата градина.

Други от предвижданията в плана са възстановяване на къпалнята "Мария Луиза" и стадион "Юнак", осигуряването на достъп до изгледна площадка на Телевизионната кула и нови велотрасета.

Подробният устройствен план е изработен от проектантското студио "Ковачев архитекти", които спечелиха обществената поръчка от Столичната община през 2015 г. Това е първи устройствен план за парка, като от повече от 20 години общината правеше опити да бъде изработен такъв.

Екипът, изготвил проектът предлага да се възстанови изключителната държавна собственост върху площта Дендрариума. "В частта от улица "Незабравка" до алея "Яворов", на мястото на вече неизползваната трамвайна линия, искаме да предложим територия за паркиране", обясни архитектът.

В събота започват честванията на 135 години парк "Княз-Борисова градина".Премиери

Лигата на справедливостта

Лигата на справедливостта

Земята е атакувана от най-зловещите извънземни сили, развихря се един античен злодей, който се...

Райско кътче в ада

Райско кътче в ада

Черна комедия за объркани хора, взимащи грешни решения в наглед идилична общност през 50-те...

Всички премиери »

12 картини - изложба живопис на Хинко Хинков

Галерия ТЕА АЛБА, ул. Янтра 25

Съвременна живопис - 2017

Арт център Банкя, гр. Банкя

Ресторант на деня

image

Ресторант Modera

Обзаведен по всички правила на фън-шуй практиката за добра хармон ...

Клуб/Бар на деня

image

Piece of Paradise - bar & dinner

Стил и класа от последно поколение намира всеки в новото райско м ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК