Пластиките от паметника пред НДК ще се пазят

stat 13:42  |  14 юли 2017 | | / Редактор Таня Тодорова /  
Паметникът пред НДК вече е демонтиран Паметникът пред НДК вече е демонтиран
Сн.: Павлин Даскалов, Dir.bg

Пластиките от паметника "1300 години България" са демонтирани изключително внимателно и ще бъдат запазени.
Няма никакви поражения по пластиките и те ще излязат от реставрационното ателие във вид далеч по-добър, от този в който бяха, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.  Тя провери ремонта на площада пред НДК.

Демонтажът при всички случаи трябва да се случи. Паметникът е започнал да се руши от момента на неговото откриване, каза кметът Фандъкова, цитирана от БТА. Тя припомни, че е възложила още при началото на демонтирането нова експертиза и тя доказа, че стоманобетонната конструкция е толкова компрометирана, че няма как да бъде запазена.

Кранът, който демонтира паметника, беше запален преди дни.

Кметът припомни за пореден път, че още преди 1989 г. е имало писма от тогавашния директор на НДК към управляващите затова, че се руши паметникът "1300 г. България", че трябва да бъде укрепен, че трябва да бъдат възстановени плочите, които тогава са падали.

Има конструктивно становище още от 2003 г., подписано от авторите, включително от акад. Светлин Русев, проф. Валентин Старчев, в което също се констатира изключително тежкото състояние на паметника.

Никога не съм си позволила да коментирам художествената стойност на паметника. Да обвиняват мен, че разрушавам паметници е най-малкото нечестно при положение, че дори тази сутрин бях на церемония за освещаването на поредния паметник, който Столичната община изгради заедно с Инициативни комитети и много партньори, подчерта кметът Фандъкова, която присъства на откриването на паметника на Васил Левски във Военната академия, отбеляза Фандъкова.

Кметът посочи, че противниците на демонтажа са имали достатъчно години да се обединят в инициативен комитет за набиране на средства по примера на множество инициативни комитети като този за паметника на Васил Левски във Военната академия и инициативния комитет за възстановяване на мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк.

Идеята за него дойде именно от патриотични и военнопатриотични организации, които се събраха, учредиха инициативен комитет, представиха идеен проект и от там тръгнаха разсъжденията за възстановяването на мемориалните плочи, допълни кметът Фандъкова.

НА ФОКУС: Проф. Дичев: Паметникът пред НДК трябваше да остане музейПремиери

Матилда

Матилда

"Matilda", "Mathilde": Любовта между руския император Николай Втори (Ларс Айдингер) и...

Черната пантера

Черната пантера

По комиксите на Marvel Comics, създадени от Стан Лий и Джак Кърби. Първият тъмнокож супергерой...

Всички премиери »

Кинофестивал за алтернативни начини на учене

Център за култура и дебат „Червената къща“, Чешки културен център

Ресторант на деня

image

The Secret Garden Bar & Dinner

Потопете сетивата си в едно уникално кулинарно преживяване от нов ...

Клуб/Бар на деня

image

La Cubanita

La Cubanita бар&динър е модерно заведение с Кубински акцент. Подч ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК