Пластиките от паметника пред НДК ще се пазят

stat 13:42  |  14 юли 2017 | | / Редактор Таня Тодорова /  
Паметникът пред НДК вече е демонтиран Паметникът пред НДК вече е демонтиран
Сн.: Павлин Даскалов, Dir.bg

Пластиките от паметника "1300 години България" са демонтирани изключително внимателно и ще бъдат запазени.
Няма никакви поражения по пластиките и те ще излязат от реставрационното ателие във вид далеч по-добър, от този в който бяха, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.  Тя провери ремонта на площада пред НДК.

Демонтажът при всички случаи трябва да се случи. Паметникът е започнал да се руши от момента на неговото откриване, каза кметът Фандъкова, цитирана от БТА. Тя припомни, че е възложила още при началото на демонтирането нова експертиза и тя доказа, че стоманобетонната конструкция е толкова компрометирана, че няма как да бъде запазена.

Кранът, който демонтира паметника, беше запален преди дни.

Кметът припомни за пореден път, че още преди 1989 г. е имало писма от тогавашния директор на НДК към управляващите затова, че се руши паметникът "1300 г. България", че трябва да бъде укрепен, че трябва да бъдат възстановени плочите, които тогава са падали.

Има конструктивно становище още от 2003 г., подписано от авторите, включително от акад. Светлин Русев, проф. Валентин Старчев, в което също се констатира изключително тежкото състояние на паметника.

Никога не съм си позволила да коментирам художествената стойност на паметника. Да обвиняват мен, че разрушавам паметници е най-малкото нечестно при положение, че дори тази сутрин бях на церемония за освещаването на поредния паметник, който Столичната община изгради заедно с Инициативни комитети и много партньори, подчерта кметът Фандъкова, която присъства на откриването на паметника на Васил Левски във Военната академия, отбеляза Фандъкова.

Кметът посочи, че противниците на демонтажа са имали достатъчно години да се обединят в инициативен комитет за набиране на средства по примера на множество инициативни комитети като този за паметника на Васил Левски във Военната академия и инициативния комитет за възстановяване на мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк.

Идеята за него дойде именно от патриотични и военнопатриотични организации, които се събраха, учредиха инициативен комитет, представиха идеен проект и от там тръгнаха разсъжденията за възстановяването на мемориалните плочи, допълни кметът Фандъкова.

НА ФОКУС: Проф. Дичев: Паметникът пред НДК трябваше да остане музей


Премиери

Лигата на справедливостта

Лигата на справедливостта

Земята е атакувана от най-зловещите извънземни сили, развихря се един античен злодей, който се...

Райско кътче в ада

Райско кътче в ада

Черна комедия за объркани хора, взимащи грешни решения в наглед идилична общност през 50-те...

Всички премиери »

12 картини - изложба живопис на Хинко Хинков

Галерия ТЕА АЛБА, ул. Янтра 25

Съвременна живопис - 2017

Арт център Банкя, гр. Банкя

Ресторант на деня

image

Ресторант Modera

Обзаведен по всички правила на фън-шуй практиката за добра хармон ...

Клуб/Бар на деня

image

Piece of Paradise - bar & dinner

Стил и класа от последно поколение намира всеки в новото райско м ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК