Ректорът на СУ е за специализация на вузовете

stat 10:20  |  13 септември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков откри новата академична учебна година Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков откри новата академична учебна година
Сн.: БТА

Ректорът на СУ "Св. Кл. Охридски" проф. Анастас Герджиков коментира, че не е нужно намаляване на университетите, а да има специализация.
"Проблемът не е в бройката на университетите. Те дават достъп до висше образование по места, обаче допуснахме всички университети да имат всичко – технически университет с право, химически университет с българска литература и пр.”, каза ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.

„Държавата имаше грешна политика, която стимулираше университетите да имат повече места, без да се държи на качеството, от три години тази тенденция се е обърнала (…) Въпросът за изпитите е преекспониран, още преди 15 години моята идея беше, че матурите трябва да бъдат общият вход за висшите училища – това би дало еднакъв старт навсякъде, еднакви критерии. С изключение на регулираните професии матурите изместват приемния изпит”, коментира той.

„Трябва да намаляваме броя на приетите студенти там, където качеството е ниско – и това се случва вече от три години. Има критерии – свързани са с реализацията на пазара на труда, с научната продукция, 4-5 критерия са”, добави ректорът.

Според него новината не е в това, че има 10% незапълнени бройки в Софийския университет, защото от 10 години децата намаляват.
"Новината е, че въпреки това тази година имаме 730 кандидати повече и два пъти по-малко свободни места”, каза Герджиков.

Той посочи, че има два подхода при приема на студенти  – приема се много голям брой студенти, а после завършват малко. У нас да приемаме всички – това би затруднило всички, най-вече добрите студенти, по-добре да ограничим приема, да намалим бройката, смята ректорът на СУ.

Относно отказа на Сметната палата да завери отчета на СУ той посочи, че този проблем е от последните 5-6 години.

„Част от препоръките на Сметната палата са нови, другите се повтарят – те ни притесняват. Това, което е притеснително не е, че има нещо нередно, а че не можем да добием ясна представя за разходите – това важи не само за Сметната палата, а и за нас, ръководството на Университета”, посочи той.

По думите му е имало проблем с връзката между отделните счетоводни звена и централното звено, за отстраняването на който вече работи нова електронна система, а има и персонални промени в счетоводството на университета.


Премиери

Франц

Франц

(черно-бял) По пиесата "Мъжът, когото убих" ("L'homme que j'ai tue", 1925 г.), адаптирана в...

Kingsman: Златният кръг

Kingsman: Златният кръг

Продължение на "Kingsman: Тайните служби" (2015 г.). Когато щаб-квартирата на британците от...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант "Благородните кучета"

"Благородните кучета" е винарна дошла на белия свят след десетго ...

Клуб/Бар на деня

image

Irish bar JJ Murphy's

Murphy's се слави с предлагането на едни от най-добрите вносни и ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК