Новата директорка на СМГ върнала уволнената учителка

stat 16:37  |  13 септември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Петя Тодорова е възстановена на работа в СМГ Петя Тодорова е възстановена на работа в СМГ
Сн.: NOVA Broadcasting Group

Учителката по математика, която беше уволнена от бившия директор на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов, е върната на работа в гимназията
Това каза на заседанието на парламентарната образователна комисия Зоя Савова, изпълняващ временно длъжността "директор" на СМГ.

Уволнената учителка Петя Тодорова уточни, че е възстановена на работа в СМГ от 25 август.

На заседанието бяха изслушани представителите на спорещите страни в конфликтите в СМГ, започнали преди месеци след уволнението на учителката по математика Петя Тодорова заради състезанието "Европейско кенгуру" и с неподновяването на договори на учители.

"Никой повече не може да съсипе имиджа на едно училище от директора, но той е пръв сред равни", каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той заяви, че ако един директор разделя децата и колектива, то той не може да е директор и затова е подкрепил искането за оставка на Антони Стоянов.

Министър Красимир Вълчев каза, че директорът на СМГ е в трудово правоотношение с началника на Регионалното управление по образованието в София Ваня Кастрева. Той отбеляза, че е участвал в две срещи със спорещите страни по казуса със СМГ, а зам.-министър Таня Михайлова и Ваня Кастрева са били ангажирани в по-голяма степен с конфликта в гимназията.

По повод проверката, направена от Министерството на образованието и науката в Софийската математическа гимназия, зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова заяви, че са установени нарушения в организацията на образователния процес, в приема на ученици, в сключени и прекратени трудови правоотношения и в обществени поръчки

За състезанието "Европейско кенгуру" нашият екип на МОН завари проблемите през май тази година, каза още министър Вълчев, а зам.-министър Михайлова добави, че в края на май са пристигнали много сигнали за класиранията в състезанието, което се организира от Съюза на математиците в България и от частно сдружение.

Антони Стоянов е назначен за директор на СМГ преди пет години и досега не е правена цялостна проверка на неговата административно-управленска работа, каза Кастрева.

Народният представител от ГЕРБ Снежана Дукова попита Антони Стоянов какъв е финансовият ресурс на СМГ, освен бюджета, който се дава на гимназията от МОН и от Столичната община.

Стоянов каза, че от 2006 г. курсовете за ученици в СМГ "се менажират от училищното настоятелство", а той, като директор, е "сезирал институции, че парите отиват в училищното настоятелство".

Той отбеляза, че това е конфликт на интереси и го е казвал не един път, но като директор на СМГ, според устава на настоятелството, не е имал право на реален глас.

В това настоятелство директорът на СМГ има само съвещателен глас, а самото настоятелство се избира от Общото събрание, заяви уволненият директор Антони Стоянов.

По думите му в управленските органи на настоятелството на СМГ има десет човека, а четирима от тях са учители, които активно участват във воденето на курсове и получават много добри пари.

Петя Тодорова е вторият член на Управителния съвет, а другите колеги - Илиана Цветкова, Румяна Караджова и Явор Минков, реално контролират, на 100 процента, дейността на настоятелството, твърди Стоянов.

Антони Стояонов смята да обжалва уволнението си.Премиери

Черната пантера

Черната пантера

По комиксите на Marvel Comics, създадени от Стан Лий и Джак Кърби. Първият тъмнокож супергерой...

Гномчета вкъщи

Гномчета вкъщи

Малката Кло разбира, че новите й градински джудженца изобщо не са това, което изглеждат. Сега тя...

Всички премиери »

Кинофестивал за алтернативни начини на учене

Център за култура и дебат „Червената къща“, Чешки културен център

Ресторант на деня

image

The Secret Garden Bar & Dinner

Потопете сетивата си в едно уникално кулинарно преживяване от нов ...

Клуб/Бар на деня

image

La Cubanita

La Cubanita бар&динър е модерно заведение с Кубински акцент. Подч ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК