Столичната община спря небостъргача в ”Стрелбище“

stat 13:55  |  14 септември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Мястото, където НИКМИ иска да строи небостъргач в ”Стрелбище” Мястото, където НИКМИ иска да строи небостъргач в ”Стрелбище”
Сн.: Facebook

Столичният общински съвет спря строежа на небостъргач в квартал "Стрелбище".
На днешното си първо заседание от новия политически сезон Столичният общински съвет гласува единодушно да прекрати процедурата, която трябваше да позволи на НИКМИ изграждането на 44-етажна сграда на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Ю. Тодоров".

Главният архитект на София Здравко Здравков обяви, че ще продължи битката със съда и инвеститорите, земята да остане зелена площ.

"Ще продължим битката със зъби и нокти за защита на терена в кв. "Стрелбище" като част от зелената система с привеждането му в режим на озеленяване", заяви пред журналисти Здравков след гласуване от Столичния общински съвет.

Процедурата е стартирана от НИКМИ като план-извадка, по реда на чл. 133 от ЗУТ, при положение, че има влязъл в сила цялостен план за квартала. Върху терена има над 50 дървета, заснети от дирекция "Зелена система", за които няма разрешение за премахването им. През имота минава и канализационен колектор, който обслужва кв. "Стрелбище", са част от мотивите на Здравков.

С тях той ще иска и отмяна на решението на ВАС, с което отмени заповед на тогавашния главен архитект на София Петър Диков да се одобри проект на ПУП за терена.

През май ВАС наложи 1000 лв. глоба на главния архитект, за неизпъление на съдебното решение и спиране на проекта на НИКМИ.

Разрушената вътрешноквартална улица обаче минава през имота на НИКМИ и общината не може да я възстанови.

Общината нареди да се премахне оградата в кв. ”Стрелбище” >>>

"Тази градинка ще остане такава и ще трябва да намерим формата. Апелирам към инвеститорите да проявят достатъчно разум, да влезем в преговори и да търсим замяна на този терен, който адекватно да предложи бъдещо застрояване", заяви главният архитект.

Общинският съветник Силвия Христова заяви, че ще отстояват за запазване на терена за озеленяване. По думите й са извършени редица проверки, направена е картотека на дървесната растителност, не е одобрявано абсолютно нищо, което касае строителството на този терен.

Заради неизпълнение на решението архитект Здравков търпи глоби.

"Това говори за една преднамереност, защото в рамките на един ден получих две глоби за общо 11 000 лв. Те са обжалвани, но от тази седмица отново има сигнал в прокуратурата срещу мен", коментира Здравков.

Срещу строежа на небостъргача се проведоха поредица протести от живеещите в квартала. От НИКМИ обаче категорично отказват да водят преговори за замяна на имота.

Драмата с небостъргача в ”Стрелбище” >>>

Проект на Столична община предвижда само три зони за строителство на небостъргачи.


Премиери

Търговският пътник

Търговският пътник

a.k.a. "Forushande", "Le client": Рана и Емад (Таранех Алидости и Шахаб Хосейни) са млада...

Lego Ninjago: Филмът

Lego Ninjago: Филмът

Втори спин-оф на "LEGO: Филмът" (2014). 6 малки нинджи са натоварени със задачата да защитават...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант "Благородните кучета"

"Благородните кучета" е винарна дошла на белия свят след десетго ...

Клуб/Бар на деня

image

Irish bar JJ Murphy's

Murphy's се слави с предлагането на едни от най-добрите вносни и ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК