Все още няма обвиняеми за незаконната реституция в Панчарево

stat 09:52  |  14 ноември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Засега не е предявен иск за възстановяване на собствеността от общината Засега не е предявен иск за възстановяване на собствеността от общината
Сн.: bTV Media Group

Повече година все още няма обвиняеми за незаконната реституция в община Панчарево. Хората от Бистрица отново излязоха на протест.
До разкриването на измамата се стигна след разследване на bTV преди малко повече от година, когато хора се събраха да протестират, че ул. „Черни връх” в Бистрица е затворена от строеж. Те твърдяха, че това място никога не е било частна собственост и няма как да бъде реституирано.

Проверка установи, че единственото доказателство, в което имотът е реституиран, е декларация от името на починал отдавна човек. По-късно неговите наследници препродали правото му и на базата на тази декларация, която впоследствие се оказа фалшива, имотът е станал частна собственост и е реституиран.

Оттам тръгна поредица от случаи, които доведоха до откраднати по този начин 37 декара, предимно публични терени, което е направено с фалшива реституция.

Разследване: Имотни измами за милиони в район ”Панчарево” >>>

Това доведе и до уволнение на шефа на поземлената комисия в Панчарево.

Днес стартира делото за разваляне на тази реституция
. Министерството на земеделието завежда иск, за да може процедурата да бъде върната и да се отмени.

В прокуратурата е образувано досъдебно производство. В хода на разследването обаче към настоящия момент няма лице, привлечено към наказателна отговорност.

Приобщени са голям брой копия на документи, за които е установено, че са копия на неистински документи. Към момента въпреки положените процесуални усилия оригиналите на посочените документи не са издирени, посочват от прокуратурата.

Така година по-късно все още няма привлечен обвиняем, затова хората от Бистрица се събраха и днес на импровизиран протест.

Кметът на Бистрица Николай Гюров отбеляза, че строежът е спрян.

"Имаше действия от страна на Столичната община. Главният архитект на града отмени заповедта за разрешение за строеж. Същевременно за февруари 2018 г. е отложено делото за подробния устройствен план, който касае този строеж”, посочи той.

"От многобройните изявления на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова и на други лица стана ясно, че има фалшиви документи, с които този имот е възстановен. Към кметство Бистрица не е постъпил официален документ, с който ни информират, че са повдигнати обвинения", каза още Гюров.

Той очаква от съда да бъде обективен и експедитивен.
"Хората очакват справедливост”, подчерта кметът.

Адвокат Симеон Симеонов, който следи целия процес, пък заяви, че има опасност да изтекат 5 години от момента, в който имотът е възстановен на първоначалните „наследници”.

Засега не е предявен иск за възстановяване на собствеността от общината. Ако общината още малко почака, последиците могат да са много негативни, предупреди той.

По думите му няма причина общината да не предявява такъв иск.Премиери

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Немезис

Немезис

Секс, наркотици, ченгета, турски канали, руска мафия, наказателни акции и още нещо - нещо, което...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант Грозд

Ресторантът предлага традиционни български ястия приготвени по ор ...

Клуб/Бар на деня

image

Funky Kitchen

Слоганът Taste the music може би най-точно пресъздава философията ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК