2,6 пъти над нормата е замърсен въздухът в София

stat 15:28  |  30 ноември 2017 | | / Таня Тодорова /  
Замърсяване на въздуха в София е отчетено вчера Замърсяване на въздуха в София е отчетено вчера
Сн.: БТА

2.6 пъти над нормата е отчетеното вчера в столицата количество на фини прахови частици във въздуха, една от причините са метеорологичните условия.
Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод информацията, че превишаване на фини прахови частици във въздуха в столицата е достигнало нива до 6 пъти над нормите.

Най-мръсен въздух са дишали в кварталите Надежда, Хиподрума, Павлово и Младост. За цялото денонощие нормите на замърсяване с фини прахови частици са надвишени почти над два пъти и половина. В още девет населени места в страната е имало замърсяване над нормата.

Във връзка с това каква е актуалната информация за въздуха в София конкретно, Димов коментира: „Информацията е, че станцията в „Хиподрума“ дава най-високо превишение. То е 2.6 пъти, не говорим за 6 пъти. Има още няколко станции в София, които дават около 2 пъти превишение за последните 24 часа. Една от причините са метеорологичните условия“.

Относно мерките, министър Димов поясни, че местната власт е основната, която трябва да взима мерки в рамките на градовете.

„Но тези мерки не могат да бъдат взимани бързо, те са дългосрочни. Факт е, че в Столична община от 2011 и до 2016 г. се наблюдава перманентно понижаване на такъв тип превишения каквито имаме вчерашния ден. Според законодателството такъв тип превишавания са разрешени определен брой. Тук въпросът е колко ги превишаваме“, обясни той.

„Спрямо 2011 и 2016 г. е с много сериозно намаляване, ако говорим за средногодишните концентрации, тоест какво е било средно за годината. Там почти всички пунктове в София са под нормата“, каза още той и поясни, че има два, които са на границата.
Премиери

Черната пантера

Черната пантера

По комиксите на Marvel Comics, създадени от Стан Лий и Джак Кърби. Първият тъмнокож супергерой...

Матилда

Матилда

"Matilda", "Mathilde": Любовта между руския император Николай Втори (Ларс Айдингер) и...

Всички премиери »

Кинофестивал за алтернативни начини на учене

Център за култура и дебат „Червената къща“, Чешки културен център

Ресторант на деня

image

The Secret Garden Bar & Dinner

Потопете сетивата си в едно уникално кулинарно преживяване от нов ...

Клуб/Бар на деня

image

La Cubanita

La Cubanita бар&динър е модерно заведение с Кубински акцент. Подч ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК