Авторът на ”Времето на меча” идва в София

stat 09:00  |  6 декември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Норвежкият писател Ян Уве Екеберг идва в София Норвежкият писател Ян Уве Екеберг идва в София
Сн.: БТА

Норвежкият писател Ян Уве Екеберг, автор на трилогията "Времето на меча" - една от най-забележителните исторически саги на 21-ви в., пристига в България.
Писателят пристига в София за Панаира на книгата в НДК /12 - 17 декември/ и по повод на 25-годишнината на университетската специалност "Скандинавистика" у нас, съобщиха от издателството "Персей".

Трилогията, базирана на уникалните норвежки саги, се състои от романите "Времето на меча", "Кралеубийците" и "Светият олтар", който излиза сега в превод на Ралица Тачева.

Критиците сравняват поредицата с "Рицарят тамплиер" на Ян Гиу и "Устоите на земята" на Кен Фолет, тъй като също така увлекателно и въздействащо разказва за същата епоха - размирния 12-и в., изпълнен с борби за престола.

Ян Уве Екеберг повече от 30 години е водещ на новините на един от най-гледаните норвежки телевизионни канали ТВ2. Автор е на няколко биографични книги, но трилогията "Времето на меча" му спечелва място в елита на норвежката литература. Тя е последвана от "Последният крал на викингите".

Писателят ще има среща със студенти и преподаватели в СУ. На 14 декември от 18.00 ч. ще дава автографи в НДК, на щанда на "Персей", а на 16 декември от 17.00 ч. е разговорът с Ян Уве Екеберг - част от културната програма на Панаира на книгата.

Трите романа са сюжетно самостоятелни и разказват за героя от средновековните скандинавски саги Сигюр Лавар. Той е роб, разделен още невръстен от майка си и израснал като слуга и приятел на сина на норвежкия крал. Благодарение на смелостта, таланта и интелекта си се превръща в респектиращ военен лидер, а тайната на произхода му е, че е незаконен син на краля.

Действието отвежда читателя на различни места в Норвегия, както и в Швеция, Дания, Русия и Свещената римска империя, за да създаде жива представа за средновековна Европа. Ян Уве Екеберг влага изключителна прецизност в детайлите не само когато се отнасят до историческите събития, но и до културата, вярванията, религията и начина на живот в тази епоха. А сюжетите и образите, които създава, остават в съзнанието на читателя със своята яркост, пълнокръвност и многопластовост, отбелязват издателите.Премиери

Матилда

Матилда

"Matilda", "Mathilde": Любовта между руския император Николай Втори (Ларс Айдингер) и...

Черната пантера

Черната пантера

По комиксите на Marvel Comics, създадени от Стан Лий и Джак Кърби. Първият тъмнокож супергерой...

Всички премиери »

Кинофестивал за алтернативни начини на учене

Център за култура и дебат „Червената къща“, Чешки културен център

Ресторант на деня

image

The Secret Garden Bar & Dinner

Потопете сетивата си в едно уникално кулинарно преживяване от нов ...

Клуб/Бар на деня

image

La Cubanita

La Cubanita бар&динър е модерно заведение с Кубински акцент. Подч ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК