Авторът на ”Времето на меча” идва в София

stat 09:00  |  6 декември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Норвежкият писател Ян Уве Екеберг идва в София Норвежкият писател Ян Уве Екеберг идва в София
Сн.: БТА

Норвежкият писател Ян Уве Екеберг, автор на трилогията "Времето на меча" - една от най-забележителните исторически саги на 21-ви в., пристига в България.
Писателят пристига в София за Панаира на книгата в НДК /12 - 17 декември/ и по повод на 25-годишнината на университетската специалност "Скандинавистика" у нас, съобщиха от издателството "Персей".

Трилогията, базирана на уникалните норвежки саги, се състои от романите "Времето на меча", "Кралеубийците" и "Светият олтар", който излиза сега в превод на Ралица Тачева.

Критиците сравняват поредицата с "Рицарят тамплиер" на Ян Гиу и "Устоите на земята" на Кен Фолет, тъй като също така увлекателно и въздействащо разказва за същата епоха - размирния 12-и в., изпълнен с борби за престола.

Ян Уве Екеберг повече от 30 години е водещ на новините на един от най-гледаните норвежки телевизионни канали ТВ2. Автор е на няколко биографични книги, но трилогията "Времето на меча" му спечелва място в елита на норвежката литература. Тя е последвана от "Последният крал на викингите".

Писателят ще има среща със студенти и преподаватели в СУ. На 14 декември от 18.00 ч. ще дава автографи в НДК, на щанда на "Персей", а на 16 декември от 17.00 ч. е разговорът с Ян Уве Екеберг - част от културната програма на Панаира на книгата.

Трите романа са сюжетно самостоятелни и разказват за героя от средновековните скандинавски саги Сигюр Лавар. Той е роб, разделен още невръстен от майка си и израснал като слуга и приятел на сина на норвежкия крал. Благодарение на смелостта, таланта и интелекта си се превръща в респектиращ военен лидер, а тайната на произхода му е, че е незаконен син на краля.

Действието отвежда читателя на различни места в Норвегия, както и в Швеция, Дания, Русия и Свещената римска империя, за да създаде жива представа за средновековна Европа. Ян Уве Екеберг влага изключителна прецизност в детайлите не само когато се отнасят до историческите събития, но и до културата, вярванията, религията и начина на живот в тази епоха. А сюжетите и образите, които създава, остават в съзнанието на читателя със своята яркост, пълнокръвност и многопластовост, отбелязват издателите.


Премиери

120 удара в минута

120 удара в минута

"120 Beats Per Minute": История, посветена на борбата със СПИН и гей-активизма в началото на...

Дъвка за балончета

Дъвка за балончета

Биляна и Калин се срещат случайно след двайсет и пет години, за да си спомнят първата любов,...

Всички премиери »

Съвременна живопис - 2017

Арт център Банкя, гр. Банкя

Ресторант на деня

image

Къщата с часовника

Непосредствената близост на ресторант „Къщата с часовника” до бив ...

Клуб/Бар на деня

image

Morgan’s Bar

Morgan’s Bar в София или барът на Капитана – нов клуб в центъра н ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК