Омбудсманът спечели дело срещу ”Топлофикация” и във ВАС

stat 10:42  |  6 декември 2017 | | / Красимир Тодоров /  
Омбудсманът Мая Манолова атакува дружеството заради отказ до обществена информация Омбудсманът Мая Манолова атакува дружеството заради отказ до обществена информация
Сн.: БТА

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на “Топлофикация-София“ и прекрати производството по делото на Мая Манолова срещу дружеството
Решението на съда може да се обжалва пред петчленен състав. Причината за прекратяването е допусната грешка в касационната жалба от страна на "Топлофикация". 

Делото е за отказа на изпълнителния директор Георги Беловски да предостави достъп до обществена информация за дейността на дружеството по събиране на вземанията му по съдебен ред на омбудсмана, съобщава БТА. 

Манолова не е получила отговор в 14-дневен срок на въпросите си, съгласно закона, а от "Топлофикация" са изразили писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация не попада в приложното поле на ЗДОИ. 

Омбудсманът обаче завежда дело и го печели на първа инстанция пред Административния съд - София -град, а сега "Топлофикация" обжалва решението.  Пред медиите Манолова коментира, че този казус има морални и обществени аспекти. Тя обясни, че спорът е затова столичани да знаят как работи дружеството, как се управлява и как се харчат парите в него. 

Омбудсманът коментира, че гражданите имат право да разберат как са изхарчени 15 млн. лв. събрани от дружеството чрез юристконсултски хонорари през 2015 г. при дела на "Топлофикация" срещу софиянци. 

"Дружеството се е превърнало във феодал, който се отнася към столичани като към крепостни селяни, които имат право единствено и само да плащат", каза още Манолова. Омбдусманът допълни, че през 2016 г. заведените дела от "Топлофикация" срещу столичани са 13 500 , а през 2017 г. според нея те може да стигнат 16 000.


Премиери

Дъвка за балончета

Дъвка за балончета

Биляна и Калин се срещат случайно след двайсет и пет години, за да си спомнят първата любов,...

120 удара в минута

120 удара в минута

"120 Beats Per Minute": История, посветена на борбата със СПИН и гей-активизма в началото на...

Всички премиери »

Съвременна живопис - 2017

Арт център Банкя, гр. Банкя

Ресторант на деня

image

Къщата с часовника

Непосредствената близост на ресторант „Къщата с часовника” до бив ...

Клуб/Бар на деня

image

Morgan’s Bar

Morgan’s Bar в София или барът на Капитана – нов клуб в центъра н ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК