Славчев: Вдигат цената на водата в София неаргументирано

stat 12:39  |  7 декември 2017 | | / Калина Петрова /  
Инж. Славчев: Лошото е, че няма икономическа обосновка на искането за увеличение Инж. Славчев: Лошото е, че няма икономическа обосновка на искането за увеличение

Цената на водата в София отново ще поскъпне през 2018 г. Предвиденото увеличение е 9%.
Крайното решение за това ще вземе КЕВР, от която зависи дали столичани ще плащат по 2,31 лв. за кубик с ДДС вместо досегашните 2,15 лв. 

"Това увеличение е неаргументирано. Така беше и в началото на годината, когато цената поскъпна с 18%. Като общински съветници поискахме да видим резултатите от проверката на КЕВР. Те обаче не ни бяха предоставени по време на исканото увеличение. 

Докладът се появи в Столична община чак през есента. Софийска вода още в началото на 2017 г. бяха заложили увеличение с над 20 %, но за да им мине пред КЕВР го намалиха на 18%, затова сега вдигат цената с тези 9% от 2018 г. Лошото е, че отново няма икономическа обосновка за това повишение", коментира общинският съветник и съпредседател на "Политическа група 5" инж. Симеон Славчев. Той е зам.-председател и на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС. 

Преди две седмици на заседание на комисията, от дирекция концесионен контрол докладваха, че само част от препоръките на КЕВР към Софийска вода са изпълнени. Членовете подкрепиха предложението на зам.-председателя инж. Симеон Славчев да се обобщят констатациите, по които не са предприети мерки от концесионера след направената проверка на КЕВР. Въпреки това увеличението е заложено в бизнес-плана на концесионера. Столична община, която е отдала на водата в столицата се оказва безсилна. 

"Въпреки това „Софийска вода“ АД генерира достатъчен паричен поток за изпълнение на инвестиционната програма по одобрените от КЕВР бизнес планове, като изплащане на лихви към фирмата – майка е необосновано, а обслужването на кредити и съответно високите финансови разходи на „Софийска вода“АД водят само до намаляване финансовия резултат през годините. Работната група счита, че е необходимо да бъдат търсени механизми за ограничаване на паричните разходи, които не се признават за регулатора, за да се осигури ресурс за погасяване на главница на подчинения заем. Невъзможността за рефинансиране на даден заем, не изключва задължението той да бъде погасяван. Не е задължително също така погасяването да бъде извършено в рамките на пет години, както е представено в приложения модел, а може да бъде разчетено за по-дълъг период", пише в констатация №20 в доклада на КЕВР от проверката на Софийска вода. Тя бе извършена по искане на кмета Йорданка Фандъкова и обхваща периода от от 1 януари 2013 г. до 31 декември 2015 г.Премиери

Матилда

Матилда

"Matilda", "Mathilde": Любовта между руския император Николай Втори (Ларс Айдингер) и...

Черната пантера

Черната пантера

По комиксите на Marvel Comics, създадени от Стан Лий и Джак Кърби. Първият тъмнокож супергерой...

Всички премиери »

Кинофестивал за алтернативни начини на учене

Център за култура и дебат „Червената къща“, Чешки културен център

Ресторант на деня

image

The Secret Garden Bar & Dinner

Потопете сетивата си в едно уникално кулинарно преживяване от нов ...

Клуб/Бар на деня

image

La Cubanita

La Cubanita бар&динър е модерно заведение с Кубински акцент. Подч ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК