По 108 автомобила месечно се крадат в София

stat 11:06  |  2 януари 2018 | | / Красимир Тодоров /  
Кражбите на автомобили през 2017 г. са намалели Кражбите на автомобили през 2017 г. са намалели
Сн.: Shutterstock

През 2017 година средно на месец в столицата са били задигани по около 108 автомобила. Това показват неокончателните данни на КАТ и МВР, предоставени на Дир.бг.
Общият брой на откраднатите коли към 1 декември е 1177 броя. Според полицаи, най-много се задигат коли среден клас, които се разфасоват за части и така се продават по автоморги и магазини.

Най-голям брой регистрирани посегателства върху коли има на територията на 6-то Районно полицейско управление. Дали това е закономерност или случайност, никой не може да каже.

Като цяло, кражбите през миналата година са с тенденция към намаляване. Причините са няколко-разбитите престъпни групи през годината, занимаващи се с кражбите на автомобили, увеличеното застрахователно покритие на този риск и действията на застрахователите.
 
Според неофициални данни, около 30% от откраднатите по-скъпи коли се връщат след плащане на определена сума. Става дума за застрахователни суми от над 80-90 000 лева, които при плащането на откуп се редуцират до 15-20 000 лева. 

През 2018 година тенденцията към намаляване на кражбите ще продължи, убедени са застрахователи. Според тях, този престъпен бизнес вече е изживял пика си. 
   


Премиери

Викинг

Викинг

"Viking": По исторически документи и викингските "Саги за кралете". Действието се развива през...

Борг-Макенроу

Борг-Макенроу

История за голямото съперничество в света на тениса през 80-те години: между спокойния невъзмутим...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант Ботаника

Напълно реновирания ресторант Ботаника, разположен в спокойна и к ...

Клуб/Бар на деня

image

Rock it

Създаден през 2011 година, рок бар RockIT се превръща в едно от н ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК