СУ плаши с протести заради отнет имот

stat 09:19  |  4 януари 2018 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Софийския университет ”Св. Св. Климент Охридски” Софийския университет ”Св. Св. Климент Охридски”
Сн.: Официален сайт

Софийският университет "Св. Климент Охридски" заплаши с протести, ако не им бъде предоставена нова сграда за обучение на студентите по медицина.
От академичния състав на университета поставят пет искания пред правителството и ако не бъдат изпълнени започват протести на 22 януари.

Ръководството настоява за компенсация за отнетата малко преди празниците през декември сграда на бул. "Ал. Стамболийски" в София, предназначена за обучение на студентите по медицина. Тогава кабинетът реши да даде имота на съда и прокуратурата с мотив "отпаднала нужда".

Сградата на бул. "Ал. Стамболийски" беше дадена на Алма матер през 2011 г. като компенсация за загубената сграда на "Шипка" 6. Това стана след многогодишен спор между университета и Съюза на българските художници.

Сградата на "Стамболийски" беше прехвърлена на лечебното заведение от СУ през ноември 2016 г. срещу обещанието да я ремонтира и тя да бъде използвана за обучение на студентите по медицина. 

От университета ще отправят и допълнително искане към МС - новата сграда да бъде предоставена на Софийския университет, а не на медицинския му факултет.

Като причина за протестите на вуза е и негативното отношение на правителствата през последните години към висшето училище, както и публикуването на класация за научната дейност в страната за 2016 г.

От СУ настояват още всяка година да се осигурява адекватно финансиране за поддържане на сградния фонд на университета, да се отпускат целеви средства за библиотеката му, да се отмени "карикатурната" класация на научна дейност и да се сключи договор за достъп до международните научни бази данни.Премиери

Малък голям живот

Малък голям живот

В един илюзорен свят, норвежки учен намира решение за пренаселването на Земята - смалява хората...

Болшой

Болшой

Млада балерина се бори да получи роля в балетен спектакъл в прочутия московски "Болшой театър”....

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант Ботаника

Напълно реновирания ресторант Ботаника, разположен в спокойна и к ...

Клуб/Бар на деня

image

Rock it

Създаден през 2011 година, рок бар RockIT се превръща в едно от н ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК