СУ плаши с протести заради отнет имот

stat 09:19  |  4 януари 2018 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Софийския университет ”Св. Св. Климент Охридски” Софийския университет ”Св. Св. Климент Охридски”

Софийският университет "Св. Климент Охридски" заплаши с протести, ако не им бъде предоставена нова сграда за обучение на студентите по медицина.
От академичния състав на университета поставят пет искания пред правителството и ако не бъдат изпълнени започват протести на 22 януари.

Ръководството настоява за компенсация за отнетата малко преди празниците през декември сграда на бул. "Ал. Стамболийски" в София, предназначена за обучение на студентите по медицина. Тогава кабинетът реши да даде имота на съда и прокуратурата с мотив "отпаднала нужда".

Сградата на бул. "Ал. Стамболийски" беше дадена на Алма матер през 2011 г. като компенсация за загубената сграда на "Шипка" 6. Това стана след многогодишен спор между университета и Съюза на българските художници.

Сградата на "Стамболийски" беше прехвърлена на лечебното заведение от СУ през ноември 2016 г. срещу обещанието да я ремонтира и тя да бъде използвана за обучение на студентите по медицина. 

От университета ще отправят и допълнително искане към МС - новата сграда да бъде предоставена на Софийския университет, а не на медицинския му факултет.

Като причина за протестите на вуза е и негативното отношение на правителствата през последните години към висшето училище, както и публикуването на класация за научната дейност в страната за 2016 г.

От СУ настояват още всяка година да се осигурява адекватно финансиране за поддържане на сградния фонд на университета, да се отпускат целеви средства за библиотеката му, да се отмени "карикатурната" класация на научна дейност и да се сключи договор за достъп до международните научни бази данни.




Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Немезис

Немезис

Секс, наркотици, ченгета, турски канали, руска мафия, наказателни акции и още нещо - нещо, което...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант Грозд

Ресторантът предлага традиционни български ястия приготвени по ор ...

Клуб/Бар на деня

image

Funky Kitchen

Слоганът Taste the music може би най-точно пресъздава философията ...

Избери категории:







СПРАВОЧНИК