Протест в защита на Истанбулската конвенция (снимки)

stat 13:10  |  11 януари 2018 | | / Лилия Чалева /  
Подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция Подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция
Сн.: Павлин Даскалов, Dir.bg

Защитници на Истанбулската конвенция се събраха пред Народното събрание, за да подкрепят нейната ратификация.
Сред тях бяха националната мрежа за децата, фондация "Пулс", фондация "Анимус", Българска асоциация за джендър изследвания.

Вижте снимки >>

Протестиращите заявиха, че ги подкрепят над 150 организации в страната и днешната мирна демонстрация е да бъде чут гласът им за ратифициране на Истанбулската конвенция от българския парламент.

Демонстрантите не виждат проблем с третия пол в конвенцията, а възникналото недоразумение отдават на неточния превод на думата джендър, която е преведена като социална роля.

Те са категорични, че съдържащата се в нея дефиниция за пол като „социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и мъжете“ по никакъв начин не подменя биологичния пол.

Защо Истанбулската конвенция не е за ”третия пол” >>

Протестиращите се обявиха в подкрепа на жените и децата пострадали от домашно насилие.

"Ние се обявяваме против неразбирането, невежеството и незнанието в нашето общество. Искаме да живеем в един свят без насилие и хората, на които помагаме ежедневно да имат права, да получат помощта, от която те наистина се нуждаят и всички ние сме длъжни да я осигурим", заяви Юлия Андонова от Фондация "Пулс" пред БНТ.

Велина Тодорова, преподавател по семейно право в БАН, бе категорична, че се спекулира с темата за еднополовите бракове.

"Темата за третия пол изобщо отсъства в конвенцията. Темата за еднополовите бракове е друга тема. Ще водим дебати по тази тема, но не и в контекста на конвенцията. Това е спекулацията, която се прави в момента, опита да се свържат тези две неща и да се спекулира с обществените страхове. Конвенцията е за защита от насилие, предлага доста сериозна гама от мерки", категорична бе тя.

На 3 януари Министерският съвет гласува приемането на Истанбулската конвенция, като осем министри се обявиха против. Сега предстои гласуването й в Народното събрание.

Конвенцията има и своите противници сред политическите партии и неправителствените организации. От ВМРО декларираха, че конвенцията отваря вратата за признаване на еднополовите бракове. Има и неправителствени организации, които се  опасяват от текстове в конвенцията, които, според тях,  могат правно да бъдат тълкувани по опасен за сигурността на семейните ценности и правата на родителите и жените начин и настояват за широк обществен дебат по темата.

"Тълкуванието, че тази конвенция ще отвори вратите на Бог знае какви "нетрадиционни, сексуални практики" е незнание, което създава една заблуда", коментира и политологът Антоний Тодоров пред Дир.бг.

Пълният текст на конвенцията вижте тук >>


Премиери

Малък голям живот

Малък голям живот

В един илюзорен свят, норвежки учен намира решение за пренаселването на Земята - смалява хората...

Без последна спирка

Без последна спирка

Бизнесмен е въвлечен в криминален заговор, докато пътува по ежедневния маршрут към дома си - след...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант Ботаника

Напълно реновирания ресторант Ботаника, разположен в спокойна и к ...

Клуб/Бар на деня

image

Rock it

Създаден през 2011 година, рок бар RockIT се превръща в едно от н ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК