Банята в ”Овча купел” става СПА център

stat 09:30  |  7 февруари 2018 | | / Таня Тодорова /  
Минералната баня в ”Овча купел” ще стане СПА център Минералната баня в ”Овча купел” ще стане СПА център
Сн.: Shutterstock

Минералната баня в "Овча купел", която повече от 30 години се руши, отново ще приема посетители.

Това ще стане факт до 2 години - твърди проф. Оля Харизанова, която е заместник-ръководител на проекта и зам.-декан на Философския факултет на Софийския университет.

Проектът предвижда минералната баня да се превърне в център за върхови постижения, в който ще се изследват лечебните свойства на минералната вода. Финансирането е осигурено по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Сградата на минералната баня в "Овча купел", която е паметник на културата, ще бъде възстановена в автентичния си вид. За целта ще бъдат използвани оригиналните скици на арх. Георги Овчаров.

По план на първия етаж ще бъдат възстановени басейните с минерална вода, до които достъп ще имат граждани и учени. Хората на науката ще изучават свойствата ѝ.

Проф. Оля Харизанова, зам.-ръководител на проекта: "В тази сграда ще се помещават специализирани лаборатории за изследване на въздействието на водата върху хората, животните, растенията.

Според доц. Бистра Димитрова, която е ръководител на СПА програмата, минералната вода се различава от тази, която използваме в бита, не само заради лечебните си свойства, а и защото е "жива". Твърди, че тя оказва благотворно влияние върху човешкия организъм.

"В "Овча купел" водата не е толкова топла. Тя може да бъде използвана дори от хора с хронични оплаквания или някакви малки отклонения от здравето. Целта ни е превенция на здравето на здравите хора", посочи доц. Бистра Димитрова по БНТ.

Тя е категорична, че обръщането към българските традиции и връщането на фокуса върху минералната вода е предпоставка за развитието на т.нар. нишов туризъм. Той ще привлече още чуждестранни туристи, което от друтга страна ще доведе до подобряване на икономиката на страната ни.

По изпълнението на проекта работи Софийският университет "Св. Климент Охридски" в партньорство с близо 300 учени. Сградата на минералната баня в "Овча купел" обаче е една от 12-те сгради, в които ще се разположи центъра за върхови постижения.

Проф. Оля Харизанова, зам.-ръководител на проекта: "Сумата, която е заделена за нашия проект за 6 години, е 29 785 000 лева. То е за всичко."
Премиери

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант Грозд

Ресторантът предлага традиционни български ястия приготвени по ор ...

Клуб/Бар на деня

image

Funky Kitchen

Слоганът Taste the music може би най-точно пресъздава философията ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК