Изложение събира 40 музеи и няколко галерии

stat 12:04  |  13 февруари 2018 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Изложението се открива на 26 февруари Изложението се открива на 26 февруари
Сн.: НДК

Близо 40 музеи и няколко галерии от различни краища на България ще представят щрихи от своите експозиции на площ от 500 кв. м. на третия етаж в НДК.
Това съобщиха организаторите на "Салона на музеите".

Събитието ще бъде открито за медии на 26 февруари и предвижда дискусия на тема "Отвъд съкровищата - съвременно управление на културното наследство".

Това е първият по рода си Салон на музеите - част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

На 3 март "Салонът на музеите" ще отвори врати за посетители. До 5 март включително ще могат да се видят интересни експонати от различните музейни институции от страната.

Сред тях е експозицията "Пътят на розата в Карловската розова долина", която илюстрира популярното в цял свят българско розопроизводство с оригинални съдове за добиване и съхранение на розовото масло.

Музеят в Свиленград ще представи характерния за региона занаят - копринарство. Ще бъдат изложени уред за свилоточене, ръчно тъкана сурова и обработена естествена коприна, както и различни видове копринени платове и дрехи.

Националният антропологичен музей ще се включи в "Салона" с реконструкции на глави въз основа на черепите на тракийската принцеса от Могиланската могила във Враца и на царя-жрец от гроб 43 на Варненския халколитен некропол.

"Салонът" ще покаже и макет на космат мамут в реални размери - част от експозицията на Регионалния исторически музей - Русе, както и макет на моруна - най-голямата сладководна риба в света и макет на Плаваща воденица /караджейка/ от колекцията на музея в Тутракан.

Специално място в експозицията ще бъде отделено и на уникалния археологически резерват Сборяново, чиито обекти са разположени сред живописни карстови образувания и редки растения.

Най-известният обект в Сборяново - Тракийската царска гробница с кариатиди - е открита през 1982 г. до с. Свещари и е едно от най-забележителните открития на българската археология, включен в списъка на ЮНЕСКО.
Премиери

Матилда

Матилда

"Matilda", "Mathilde": Любовта между руския император Николай Втори (Ларс Айдингер) и...

Гномчета вкъщи

Гномчета вкъщи

Малката Кло разбира, че новите й градински джудженца изобщо не са това, което изглеждат. Сега тя...

Всички премиери »

Кинофестивал за алтернативни начини на учене

Център за култура и дебат „Червената къща“, Чешки културен център

Ресторант на деня

image

The Secret Garden Bar & Dinner

Потопете сетивата си в едно уникално кулинарно преживяване от нов ...

Клуб/Бар на деня

image

La Cubanita

La Cubanita бар&динър е модерно заведение с Кубински акцент. Подч ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК