22 БГ продукции на 22-рия ”София филм фест”

stat 12:26  |  13 февруари 2018 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Представените през годините български проекти са 112, каза Стефан Китанов Представените през годините български проекти са 112, каза Стефан Китанов
Сн.: Bulphoto

В програмата на 22-рия Международен "София филм фест" /СФФ/ са 22 пълнометражни игрални филма, съобщи директорът на фестивала Стефан Китанов.
Причината е голямото производство, сравнимо с годините преди 1989 г.
Общо родните заглавия на СФФ са 46 - игрални и документални, включително копродукции с други страни.

Най-новите български филми се представят на СФФ, в партньорство с Националния филмов център /НФЦ/, от 2001 г., а от 2002 г. има и секция "Ново българско кино", припомни Китанов.

Специално място има българското кино и на платформата "София мийтингс", която се организира от 15 г. в рамките на СФФ - за представяне на проекти и за закрити прожекции пред експерти от цял свят.

Представените през годините български проекти са 112, а закрити прожекции са имали 107 наши филма.

Повечето заглавия - и родни, и чуждестранни, тръгнали от платформата, печелят награди на национални и световни фестивали, имат и зрителски успех, отбеляза директорът на "София мийтингс" Мира Сталева.

"Воевода" на Зорница София има 87 000 зрители, "Възвишение" на Виктор Божинов - 136 000, "Бензин" на Асен Блатечки и Катерина Горанова - 98 000, "Дъвка за балончета" на Станислав Тодоров - Роги - 74 000, "12 А" на Магдалена Ралчева - 57 000, "Вездесъщият" на Илиян Джевелеков - 46 000, "Нокаут" на Ники Илиев - 41 000.

На интерес се радват и наскоро излезлите на екран "Посоки" на Стефан Командарев и "Лили рибката" на Ясен Григоров, отбеляза Китанов.

Споменатите филми, без "Нокаут" и "12 А", са с подкрепата на НФЦ, каза неговият директор Жана Караиванова. НФЦ е в нелека ситуация, което се отразява и на кинематографистите ни, но те се справят въпреки всичко, благодарение на своите качества. Като директор ще се опитам да създам необходимите условия за работа, допълни тя. Караиванова отбеляза, че на двете сесии на НФЦ през миналата година са одобрени общо 62 проекта.

Сред 15-те наши заглавия с прожекции в програмата на СФФ са още "Кораб в стая" на Любомир Младенов, "Безкрайната градина" на Галин Стоев, "Привличане" на Мартин Макариев.

"Ага" на Милко Лазаров ще има премиера на откриването на СФФ на 7 март, след като закрие Берлинале. В Международния конкурс са "Радиограмофон" на Рузие Хасанова и "Три четвърти" на Илиян Метев. На СФФ са световните премиери на филма-омнибус по разкази на Георги Господинов "8 часа и 19 минути", продукция на БНТ, и на детския филм "Смартфонът беглец" на Максим Генчев. За първи път в София - на фестивала, ще бъдат показани "Моторът" на Валентин Гошев и "Малко късмет за по-късно" на Александър Смолянов и Чавдар Живков.

Българските документални премиери на СФФ са 11, между които световни са "Синко мой" на Павлина Иванова, "Нов живот" на Стефан Иванов, копродукция с Канада, "Ненужен герой" на Стефан Командарев.

Темата на СФФ, преплетена с визията на фестивала, е свързана с избора на София за Европейска столица на спорта. В специалната фестивална секция са два български документални филма - "Стоичков" на Борислав Колев и "Манчестър Юнайтед от Свищов" на Стефан Вълдорев, съобщиха от екипа.Премиери

Матилда

Матилда

"Matilda", "Mathilde": Любовта между руския император Николай Втори (Ларс Айдингер) и...

Гномчета вкъщи

Гномчета вкъщи

Малката Кло разбира, че новите й градински джудженца изобщо не са това, което изглеждат. Сега тя...

Всички премиери »

Кинофестивал за алтернативни начини на учене

Център за култура и дебат „Червената къща“, Чешки културен център

Ресторант на деня

image

The Secret Garden Bar & Dinner

Потопете сетивата си в едно уникално кулинарно преживяване от нов ...

Клуб/Бар на деня

image

La Cubanita

La Cubanita бар&динър е модерно заведение с Кубински акцент. Подч ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК