НХГ възстановява Червения салон в Двореца

stat 16:30  |  8 март 2018 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Червеният салон на Двореца в София Червеният салон на Двореца в София
Сн.: stara-sofia.com

С 38 изложби във всичките си филиали, с различни партньори, ще празнува своята 70-годишнина Националната галерия, съобщи директорката на галерията Слава Иванова
На 26 април ще бъде открита изложбата "Европейски диалози", с амбицията да представи най-важното от над 50-те експозиции в големите европейски центрове през 70-годишната история на галерията.

Ще бъде възстановен Червеният салон в Двореца (наричан сега Малкият бял салон) - приемната, където са посрещани избрани гости. Ще бъдат показани и произведенията от салона, които сега са в колекцията на галерията. Възстановката ще включва - освен възпроизвеждане на визията - и разкази за случвалото се в Червения салон. Той ще бъде открит през юли и ще е на разположение на посетителите две години.

"Пътят на аргонавтите" е работното заглавие на изложбата от 15 март с непоказвани работи от колекцията на Васил Божков.

"Българското Възраждане в изобразителното изкуство - от иконата до светския портрет", е изложбата - научноизследователски проект, част от културната програма за българското европредседателство.

За първи път у нас ще бъдат показани произведения на един от най-големите барокови майстори - Бернини, на експозиция за романския барок, в партньорство с Италианския културен институт в София.

Съвременно австрийско изкуство ще бъде представено с подкрепата на посолството на Австрия. Ще гостуват и експонати от Лувъра - в "Квадрат 500". Там ще е и изложбата на Николай Майсторов и негови ученици. Предвидени са също образователни програми за разнообразна аудитория - деца, ученици, музейни специалисти и т.н.

Националната галерия отбелязва годишнината си и с нов сайт, подготвян три години. Там са представени нейните изложби, колекции и цялостната й дейност.
Изработва се стратегия за попълване на колекцията на галерията, съобщи Слава Иванова по повод на завещанието на българката от Австралия Маргарита Занеф /Цанева/, предоставила близо 2 млн. лв. за тази цел.Премиери

Немезис

Немезис

Секс, наркотици, ченгета, турски канали, руска мафия, наказателни акции и още нещо - нещо, което...

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант Грозд

Ресторантът предлага традиционни български ястия приготвени по ор ...

Клуб/Бар на деня

image

Funky Kitchen

Слоганът Taste the music може би най-точно пресъздава философията ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК