Стартира проектът за върхови постижения ”Наследство БГ”

stat 15:51  |  12 март 2018 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Целта на проекта е бъде съхранено и показано българското наследство Целта на проекта е бъде съхранено и показано българското наследство
Сн.: Shutterstock

Започна изпълнението на проекта "Изграждане и развитие на Център за върхови постижения "Наследство БГ" по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".
Той се осъществява по приоритетна ос 1 "Научни изследвания и технологично развитие", по процедурата "Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения" и по компонент 4 "Нови технологии в креативните и реакреативните индустрии", съобщават от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Отпуснатата безвъзмездна финансова помощ е в максимален размер до 29 785 549.49 лева, а срокът за изпълнение на проекта е 70 месеца.

Водеща организация за реализиране на дейностите по проекта е Софийският университет, който ще си партнира с още единадесет образователни и научни организации.

Това са Техническият университет в София /ТУ/, Университетът по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/, Националната спортна академия "Васил Левски" /НСА/, Националният институт по геофизика, геодезия и география при БАН /НИГГГ/, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН /ИЕФЕМ/, Институтът за изследване на изкуствата при БАН /ИИИзк/, Институтът за литература при БАН /ИЛ/, Кирило-методиевският научен център при БАН /КМНЦ/, Институтът за балканистика с Център по тракология "Проф. Александър Фол" при БАН /ИБЦТ/, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" /НБКМ/ и Регионалният исторически музей в София /РИМ/.

Основната цел на проекта е да се изгради съвременна инфраструктура за научноизследователска и иновационна дейност в креативните и рекреативните индустрии /Център за върхови постижения "Наследство БГ"/.

Материалната инфраструктура на Центъра за върхови постижения "Наследство БГ" ще е разположена на десет различни места в столицата - в сгради на Софийския университет, сграда на УАСГ, сгради на ИЕФЕМ, ИЛ, ИИИзк, КМНЦ, НБКМ.

Учени подреждат пъзела ”българско наследство” >>

Планирано е изграждането на специализирани звена, като Централна научно-изследователска лаборатория за документиране и моделиране на недвижимото културно наследство, Централна научно-изследователска лаборатория за консервация и реставрация на недвижимото културно наследство, Лаборатория "Виртуална история на българската литература", Лаборатория "Интерактивна карта на изкуствата в България", Дигитален архивен център за движимо културно наследство, Лаборатория "Дигитален етнографски музей", Лаборатория по консервация и реставрация на документално наследство, Лаборатория за консервация и реставрация на книжовни паметници, Национална образователна телевизия.

По проекта обекти на българското културно наследство ще бъдат изследвани, обработени, описани и каталогизирани в специализираните лаборатории.

До резултатите от дейността на Центъра за върхови постижения "Наследство БГ" ще бъде осигурен достъп чрез онлайн портал /текст, аудио, видео, продукти с виртуална реалност/, а разработените продукти и услуги на няколко езика, ще бъдат разпространявани сред училища, читалища, сдружения на различни общности в България и чужбина.

По проекта се предвижда и Минералната баня в "Овча купел", която повече от 30 години се руши, отново да приема посетители. Това ще стане факт до 2 години - твърди проф. Оля Харизанова, която е заместник-ръководител на проекта и зам.-декан на Философския факултет на Софийския университет.Премиери

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Немезис

Немезис

Секс, наркотици, ченгета, турски канали, руска мафия, наказателни акции и още нещо - нещо, което...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант Грозд

Ресторантът предлага традиционни български ястия приготвени по ор ...

Клуб/Бар на деня

image

Funky Kitchen

Слоганът Taste the music може би най-точно пресъздава философията ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК