ВСС пак не избра председател на Софийски градски съд

stat 14:05  |  13 март 2018 | | / Десислава Димитрова /  
Светлин Михайлов заяви, че всички негови имотни сделки са законни Светлин Михайлов заяви, че всички негови имотни сделки са законни
Сн.: Канал 3

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отново не успя да избере председател на Софийски градски съд (СГС). Един от двамата кандидати притежава 1 млн. лв.
За eдиния кандидат - Евгени Георгиев, гласуваха 5 от членовете на колегията – председателят на ВКС Лозан Панов, Красимир Шекерджиев, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска.

За другия - Светлин Михайлов, гласа си дадоха само 2-ма - Севдалин Мавров и Боян Новански. Седем от кадровиците гласуваха против и двете кандидатури.

Eдиният от претендентите трябва да получи поне 8 гласа, за да оглави СГС, който от около половин година е без титулярен ръководител, след като Калоян Топалов подаде изненадващо оставка.

Първият опит да бъде избран нов председател се провали заради заболяване на Михайлов, който представи документ, че е бил в Правителствена болница.

Преди гласуването пред съдебните кадровици Евгени Георгиев акцентира върху съдийското самоуправление и декларира, че не би управлявал еднолично СГС, предаде БНР. За свой приоритет той посочи справянето с програма "Натовареност", на първо място с повече съдебни зали. Той беше разпитан за специализациите му в чужбина, както и за акциите му във фалиралата КТБ, които са били 58 на брой и ги е загубил след затварянето на банката.

Светлин Михайлов пък заяви, че е амбициран да направи СГС успешен съд. По думите му това е съд, в който се работи спокойно и няма интриги. Той отрече спекулациите около високия му жизнен стандарт. Според подадената от него данъчна декларация магистратът притежава около 1 млн. от инвестиции в имоти, но той обясни, че е честен, че всички сделки са законни и призова да не се бърка личен и професионален живот.

Михайлов беше председател на СГС преди години, но през 2009 г. не беше преизбран, тъй като срещу него течеше проверка за корупция. Тогава председателят на ВАС Константин Пенчев, който после беше омбудсман, а сега е конституционен съдия, заяви, че първият мандат на Михайлов е бил провал, а ако бъде избран отново, това ще е позор за съдебната система.

И двамата кандидати, които се самономинираха, имат своите критици. На фона на  съмненията за финансовото състояние на Михайлов, други пък подозират Георгиев в зависимости от чужди неправителствени организации, подпомагали проекти по линия на медиацията, с която той е бил ангажиран като съдия.Премиери

Немезис

Немезис

Секс, наркотици, ченгета, турски канали, руска мафия, наказателни акции и още нещо - нещо, което...

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант Грозд

Ресторантът предлага традиционни български ястия приготвени по ор ...

Клуб/Бар на деня

image

Funky Kitchen

Слоганът Taste the music може би най-точно пресъздава философията ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК