Фандъкова: Няма рискови реки и язовири в общината

stat 17:57  |  13 март 2018 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Кметът Йорданка Фандъкова провери състоянието на яз. ”Мърчаево” Кметът Йорданка Фандъкова провери състоянието на яз. ”Мърчаево”
Сн.: БТА

Поддържаме подходящ свободен обем на столичните общински язовири, каза кметът Йорданка Фандъкова при проверка на яз. "Мърчаево". Обстановката е спокойна.
На територията на общината има шест общински язовира - три от тях са напълно изпразнени - "Бистрица", "Кремиковци" и "Сеславци", а останалите три - "Мърчаево", "Мрамор" и "Суходол 2" се наблюдават внимателно и се прави контролирано изпускане, така че да има винаги свободен обем в случаи на по-силен дъжд или във връзка със снеготопенето, отбеляза пред журналисти Фандъкова.

Тя допълни, че са създали организация за 24-часово дежурство и наблюдение както над общинските язовири, така и на реките и особено на критичните им участъци на територията на Столичната община.

По думите на Фандъкова през последните години са направени основни ремонти на общинските язовири.

Според нея най-важни са мерките по превенция. Такова е ежегодното почистване на 500-метровите участъци след приливника. И тази година сме заложили бюджет около 100 000 лв. за тази дейност, обясни кметът.

Друга мярка е системата за информация, посочи Фандъкова и напомни, че Столичната община е била първата, която е създала специално звено за аварийно-спасителни дейности, което вече е дирекция.

Много важна задача е почистването на речните корита и деретата. През 2017 г. са почистени 117 км речни корита включително и пет километра от коритото на река Искър в район "Кремиковци". За 2018 г. са заложени 2,7 млн. лв., от които 1,5 млн. от общинския бюджет за почистването на около 85 км. речни корита. Към момента нямаме информация за рискови участъци и рискови нива на реки и язовири, каза Фандъкова. Друга важна дейност е координацията с държавните структури, посочи тя.

В отговор на репортерски въпрос Фандъкова каза, че поддържа връзка с ръководството на АПИ по отношение на свлачището, образувало се, по пътя София - Перник в района на Владая, където има ограничения в движението. Очаквам информация от АПИ, за да знаем в какви срокове може да бъде възстановен участъкът, посочи тя.Премиери

Немезис

Немезис

Секс, наркотици, ченгета, турски канали, руска мафия, наказателни акции и още нещо - нещо, което...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант Грозд

Ресторантът предлага традиционни български ястия приготвени по ор ...

Клуб/Бар на деня

image

Funky Kitchen

Слоганът Taste the music може би най-точно пресъздава философията ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК