Ларгото отново се разпада (снимки)

stat 09:04  |  14 март 2018 | | / Лилия Чалева /  
Ремонтът на Ларгото струва над 15 млн. лв. Ремонтът на Ларгото струва над 15 млн. лв.
Сн.: Спаси София

Ларгото отново се разпада две години след ремонта му, който струва над 15 млн. лв., алармират от “Спаси София“.
"Абсолютен позор е, че беше допуснато точно там да има некачествено и мърляво строителство, както и липса на поддръжка. Счупени и паднали плочки, извадени павета, счупени стъкла, разпадащи се клоцове и неработещо от месеци осветление са логичният резултат от проект, сбъркан из основи", заявяват от неправителствената организация.

"Спаси София" показва състоянието на Ларгото с богат снимков материал - виж тук >>, и отбелязва, че "проблемите не са само на горното ниво, но и под куполите - същите, които вместо да са символ на пространството, са неосветена досадна преграда за малкото осмелили се да минат през площада".

При положение, че обектът е с 10-годишна гаранция, от "Спаси София" питат и Министерство на културата, което е възложител по договора, колко пъти и дали въобще някой е изисквал нейното активиране? Питат и дали са наложени 20-те % неустойка за некачествено строителство или и това си е останала просто досадна подробност в договора?

"При такъв огромен обем и нужда от ремонти в София и при сравнително ограничен ресурс, да се позволява некачествено строителство е престъпно. Ако дори нови обекти се разпадат няколко години след откриването им, градът ни не просто няма да догони най-добрите примери, а ще продължи да изостава", категорични са от неправителствената организация.

 Ще допуснем ли това? - питат те.

Фандъкова: МК да възстанови Ларгото

Във Фейсбук кметът Йорданка Фандъкова обяви, че във връзка с констатираните нарушения на настилки и строителни дейности в обхвата на античния комплекс „Сердика“ (Ларгото) е поискала от министъра на културата в най-кратки срокове да предприеме действия за възстановяването им.

"Министерство на културата е възложител на обекта и той до момента не е предаден на Столична община за управление. Столична община ще приеме комплекса на Ларгото само ако той е в добро състояние и са отстранени всички дефекти", пояснява още столичният кмет.

Боил Банов: Проблемът е в отводнителната система

Министърът на културата Боил Банов обясни в ефира на БТВ, че от месеци се занимава с проблема на Ларгото. По думите му проблемът идвал от отводнителната система, която явно някъде има пропукване.

"Сега чакаме да се затопли времето, за да се започне ремонт. Обектът още е в гаранция и няма да е за сметка на данъкоплатците", посочи той.

"Случват се такива технически проблеми, но през зимата няма как да се ремонтира“, уточни Банов.

На въпрос кой носи отговорност за приемането на обекта в състояние на дефект,  министърът каза: „Обектът е бил поет от Държавна приемателна комисия. Системата е сложни направена и на голяма площ. Искам да подчертая, че всеки ден имаме заявки за събития, така че пространството представлява интерес“.Премиери

Немезис

Немезис

Секс, наркотици, ченгета, турски канали, руска мафия, наказателни акции и още нещо - нещо, което...

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант Грозд

Ресторантът предлага традиционни български ястия приготвени по ор ...

Клуб/Бар на деня

image

Funky Kitchen

Слоганът Taste the music може би най-точно пресъздава философията ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК