Над половината от първия етап на третата метролиния е готова

stat 16:35  |  14 март 2018 | | / Калина Петрова /  
Министрите на транспорта и околната среда и водите, кметът на София инспектират третия лъч на метрото Министрите на транспорта и околната среда и водите, кметът на София инспектират третия лъч на метрото
Сн.: БТА

Над половината от първия етап на третата метролиния от Малък градски театър „Зад канала“ до кв. Горна баня е вече завършен.
До края на 2019 г. ще бъдат изградени общо 39 метростанции и приблизително 40 км метролинии в столицата. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на днешната проверка на строящата се метростанция „Медицинска академия“, съобщиха от министерството.

По-късно от Министерството съобщиха, че метростанциите ще са 43, а метролиниите ще са 48 км. 

Според министъра, метрото е много добър пример за интермодален проект, а неговото изпълнение върви изключително успешно.

„Призовавам гражданите на столицата да осмислят ползите от проекта и да слязат от колите – това е в интерес както за сигурността им, така и за опазването на околната среда. Убеден съм, че ако в следващата кохезионна рамка има заложени средства, с които да финансираме метрото, ще продължим развитието на метромрежата“, каза Московски.

Към момента разплатените средства по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 за третата линия на метрото са 330 млн. лв. от общо 800 млн. лв. „По време на предстоящите преговори за бюджетната рамка на Европейския съюз е много важно, заедно с останалите държави членки, да договорим запазването на кохезионната политика, защото много голяма част от финансирането на големите транспортни проекти идва именно по линия на Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие“, посочи Ивайло Московски.

Той допълни още, че българската държава ще настоява да няма промяна в размера на финансиране на транспортния сектор след 2020 г.

В проверката участваха още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев и представители на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »

Ресторант на деня

image

Ресторант Грозд

Ресторантът предлага традиционни български ястия приготвени по ор ...

Клуб/Бар на деня

image

Funky Kitchen

Слоганът Taste the music може би най-точно пресъздава философията ...

Избери категории:СПРАВОЧНИК