Над 150 издателствата са събрали на едно място заглавията си. Те ще представят своите автори в отделната културна програма на 4-ия етаж, западно крило.

Официалното начало на Панаира беше дадено от заместник-министъра на културата Румен Димитров в Централното фоайе на НДК под звуците на Софийския духов оркестър.

"В навечерието на един от най-светлите празници - Коледа, имаме възможност да се срещнем с най-хубавите книги и най-новите произведения, които писателите и издателите са подготвили за нас. Софийският международен панаир на книгата е забележителен момент в културния календар на столицата, място за среща между читатели, писатели, издатели, илюстратори", отбеляза зам.-министърът.

Той посочи, че АБК, българските издатели и целият екип на НДК продължават да отварят прозорците на нови светове пред нас и създават от НДК истинско място за изкуство.

Заместник-кметът Тодор Чобанов посочи, че Столичната община подкрепя всички събития и акции на АБК с голямата надежда, че тук, в тези няколко дни, ще дойдат нови читатели - и малки, и големи, които ще намерят своята книга, ще посрещнат Коледа по-одухотворени, по-щастливи.

Час по-късно беше открит и щандът на страните от Вишеградската четворка, които са фокусна група на Панаира и на Литературния фестивал.

Литературният фестивал ще бъде открит от 18.00 ч. на сцената на Фестивала в Мраморно фоайе. В програмата гостуват 12 писатели, като това са от Полша: Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки; от Словакия: Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били; от Унгария: Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман, а от Чехия: Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан.

Желаещите да купят нова книга или да се срещната с автор, могат да го направят всеки ден от 10 до 20 ч., а в неделя – до 19 ч.

Предвидени са премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости. Всичко това ще превърне Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите в навечерието на Коледните празници.

"С право можем да твърдим, че това е най-голямото културно събитие, което се организира в столицата и е свързано с българската книга и българското книгоиздаване. Това е 45-ото му издание. Първото издание е било в далечната 67-ма година. Интересно е, че тогава, когато стартира това нещо, всъщност София става петата европейска столица, която организира панаир в такъв мащаб", каза Велизара Добрева, председател на управителния съвет на Асоциация "Българска книга".

Тя разкри, че на тазгодишно издание има двама интересни гости - г-н Тобиас Фок, който е вицепрезидент на франксфуртския панаир на книгата и ф-жа Бербел Бекер, която отговаря за международните проекти на франксфуртския панаир.

По време на панаира ще бъдат връчени и наградите "Златен лъв" - за най-добър издателски проект и за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес.

Авторът на ”Времето на меча” идва в София >>>